Erényöv javított verzió - a második szüzesség

április 9, 2008, zirzabella »

Vallásos ideológia, egyszerű unalom vagy a férfiak megleckéztetése – a modern kori absztinencia hívei a legkülönbözőbb érvekkel jönnek.

Valamikor régen közhiedelem volt, hogy egyedül a szűz képes előcsalogatni rejtekéből az egyszarvút, a tiszta és mágikus erővel rendelkező lényt. A hit, miszerint a szüzesség férfiaknál és nőknél egyaránt a spirituális erő forrása, évszázadokon keresztül tartotta magát, és egyesek ma is hisznek az egyszarvúakban. És néhányan a szüzességben is. A szexmentes fiatalkor

egyik utolsó bástyáját a vallás jelenti.

Amerikában a kilencvenes évek elején az iskolákban népszerűsítették az ideológiát, miszerint szűzen kell férjhez menni (illetve házasodni, de ez utóbbit ők is csak így, zárójelben tették hozzá). A mozgalom gyökere az agyonszexualizált videoklipektől, az óvszerosztogatástól és a tiniterhességektől megcsömörölt keresztény közösségekben keresendő.

Ennek nyomán a tengerentúli líceumokban valóságos divattá vált széltében-hosszában hangoztatni, hogy gyűrű nélkül nó szex. A mozgalom hívei szervezetekben (Silver Ring Thing – Ezüst Gyűrűs Dolog, vagy True Love Waits – Az Igaz Szerelem Vár) tevékenykedtek, egyesek ezüstgyűrűvel jelezték, hogy mire nem hajlandók.

Azonban 2004-re már arról szólt a fáma, hogy az absztinenciára buzdító kormányprogramok áltudományos téveszméket és hamis információkat terjesztenek. Következésképpen ma már számos amerikai állam visszautasítja a hasonló propagandát – az absztinencia-klubok viszont maradtak.

Ideológiájuk alapköve persze az a tétel, miszerint

a házasság előtti szex bűn,

fűszerezve némi (enyhén kicsavart) feminista ideológiával, nyakon löttyintve a nemi úton terjedő betegségek fenyegetésével.

A mozgalom átterjedt az egyetemekre is. A két éve alapított harvardi klub, a True Love Revolution (kb. Igaz Szerelem Forradalma) azzal kezdte, hogy azt állították: a házasság előtti szex növeli a depresszió és a házzasságkötés utáni hűtlenség, a válás és az anyák elszegényedésének kockázatát. A házasságkötés után elkezdett nemi élet viszont a szervezet szerint jobb szexhez vezet.

gauguin_virginity.jpg

Paul Gauguin: A szüzesség elvesztése

Nem csoda, hogy érveiket nemsokára bírálni kezdték, többek között az amerikai szexuális oktatást felügyelő tanács is. Arról nem is beszélve, hogy bár nem ítélték el nyíltan a homoszexuálisok házasságát, nem is álltak ki mellette – nem hagyva más opciót a melegeknek, mint a holtig tartó absztinenciát.

Jelenlegi vezérük, Janie Freddell már a teljes amerikai sajtót körbenyilatkozta a CNN-től a New York Times-ig. Ő már sokkal okosabb ötletekkel jött: azzal például, hogy a férfiak többek között

a szex révén is uralják a nőket.

Azt állítja, a nők számára szenvedést okoz a házasság előtti szex, hiszen egyrészről kényszerítve érzik magukat rá azért, hogy fenntartsanak egy kapcsolatot – más részről a társadalom elítéli őket szexuális múltjukért.

Aki hallott már affélét, miszerint: “X (női név) mekkora kurva, már mindenkivel lefeküdt”, meg azt, hogy “Y (férfinév) milyen menő, már minden lány megvolt neki”, tudja, miről beszél Freddell.

A feminizmus hagyományos verziója éppen erről szólna: hogy a nők ugyanúgy következmények nélkül bújhassanak ágyba azzal, akivel akarnak, mint a férfiak. Janie Freddell azt állítja, az ő változata kissé más – szerinte a választás szabadságát éppen az jelenti, hogy

az ember nemet is mondhat az egészre.

Ez az üzenet azonban nem csak a nőknek, hanem a férfiaknak is szól – Freddell pasija szintén elkötelezett absztinens (amúgy másként kissé nehezen működhetne kettejük kapcsolata). Leo Keliher háta mögött egy gyerekmolesztálásért lecsukott apa, illetve egy olyan anya áll, akit második férje elhagyott egy nála 20 évvel fiatalabb nőért.

A másik verzió a Nagy-Britanniában élő, egységes ideológia nélkül létező absztinens-szervezet, a The Prim and Proper Pussy Club (nem is kísérlem meg lefordítani, még az Urban Dictionary sem ismer egységes változatot – a pussy viszont pont azt jelenti benne, amire gondoltál).

Ezek a nők nem vallásosak, és az öt éve létező klub vezetője, Angelina szerint mindenki más indokkal vált taggá. Angelina azt állítja, számára az absztinencia a szabadság része: azt bizonyítja, hogy semminek,

még egy férfitestnek sem rabja.

Az ő verziója Janie szavaira emlékeztet, aki azt állítja, a szüzesség megőrzése nem is a tisztaságról és ártatlanságról, hanem az erőről szól: csak egy erős nő képes megőrizni a szüzességét…ismerős valahonnan? Az anorexiások egyik alapelve, hogy a nem-evéssel átveszik az uralmat a testük felett, erősebbek lesznek, mint az ösztöneik.

revealing_virginity2.jpg

Edvarda Braanaas: A szüzesség felfedése

Crystal húsz éves designer, a maga meghatározásával élve gyógyuló nimfomániás, aki azt állítja, számára unalmassá vált a szex, mert mindenki azt csinálja – senki nem tudja már, ki nemi beteg, mert már mindenki mindenkivel lefeküdt.

A 19 éves Mimi, a klub legfiatalabb tagja (összesen vagy 25-en vannak, szemben az amerikai szervezetek több ezer fős tagságával) számára

az absztinencia a megtorlás eszközéül szolgál

a férfiakkal szemben, minden vétségért, amit a női nemmel szemben elkövettek.

Míg az amerikaiaknál az absztinencia csupán az oltárig tart, a britek nem szabtak határidőt. De míg egyes valláson alapuló absztinencia-mozgalmak a “valódi” szüzeket részesítik előnyben (bár bűnbocsánat a többiek számára is létezik), a brit klubban a legkevésbé sem számít, hogy ki mit csinált, mielőtt taggá vált volna. Az utóbbi esetre egyébként absztinens-körökben a második szüzesség (secondary virginity) kifejezést használják, azt állítva: minden csupán elhatározás kérdése.

A szexuális absztinencia egészségügyi hatásairól csak annyit tudni: egyelőre senki nem bizonyította, hogy káros volna a szervezetre. Arra viszont, hogy mitől egészséges a szex, kapásból tudok öt indokot:

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát – a kutatás csak férfiakra vonatkozik, bár a szívbajok is inkább rájuk jellemzőek.

Fogyaszt, de legalábbis jó erőnlétben tart. Egy jó szeretkezés 200 kalóriát éget el, ehhez 15 percet kellene szaladnod.

Csökkenti a depresszió veszélyét – áll egy 2003-as, 293 asszonyon végzett kutatás eredményeiben. Ehhez azonban az szükséges, hogy a férfi ne használjon óvszert, lévén hogy a depresszióellenes hormon a spermában található.

Csökkenti a meghűlés veszélyét. Aki egy héten legalább háromszor szexel, annak szervezete A immunoglobint termel, ami erősíti az immunrendszert.

Fájdalomcsillapítónak is beválik, mivel orgazmus előtt endorfin szabadul fel. Igaz, ez kiüti forgalomból a “ne csináljuk ma, fáj a fejem” szöveget.

 

4 megjegyzés

  1. Kedves cikkíró,

    A Jézus Krisztusba vetett hit nem ideológia, hanem az örök élet záloga. Ideológia az, ami alapján ön írja ezt az erkölcsromboló cikket.
    Isten parancsolata mondja: ne paráználkodj!
    Nem azért mondja, hogy eltiltson valami jótól, hanem azért, hogy megójon a bûn rettenetes következményeitõl.

  2. Nocsak, ha megengeded…

    Kitérve a vallásos megjegyzésedtől, mert inkább hagyjuk a ‘ne paráználkodj’ részét a bibliának… a keresztenység igenis ideológia, mint minden vallás. És mint olyan, embercsoportokat vezet (fel vagy le…)
    Ha, kedves Nocsak, szűz vagy, és már elmúltál 17 éves, akkor gratulálok, te egy igazi hívő vagy. Ami nagyon szép és hasznos dolog… tényleg. Minden gúny nélkül.

    De a cikkben említett hölgy pasija sunyiba veri a fürdőben, vagy kislányokkal sz0p4tj4 magát.

    Figyu, nem a vidám vasárnap a valóság, nem. Almodovar, az a valóság.
    És nem letagadni kell a problémát, hanem kezelni.

  3. Kedves Thomas, te se ess a ló tulsó (vagy innenső) oldalára. A perverzek és Almodovar még a legteljesebb tisztelet mellett sem a valóság, csupán egy oldala annak. Ha te az egyetlen valóságot/igazságot hiszed (ami ez esetben a tied), bizony ott is megbújik valamilyen ideológia… ami, “mint olyan, embercsoportokat vezet (fel vagy le…)”
    Mellesleg… milyen problémát és hogyan kívánsz kezelni? Nem mindenki maga dönt ilyesmiben?

  4. Személy szerint én is tervezem a Silver Ring programhoz való csatlakozásomat. Ezt az egészet mindenki magában dönti el, hogy hogy fogja fel. Nekem ez a program annyit jelent, minthogy megfogadom, hogy tiszta maradok a házasságig, és ezzel egyrészt szüleimet tisztelem meg, másrészt a leendő férjemet. Nem kell ebből ekkora ügyet csinálni…

Szólj hozzá!

Használhatod a következő XHMTL tag-eket: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Biztonsági kód

biborka.jpg Bocskor Bíborka énekesnő



0
Bármelly suttyó kölök tud
Lapos tsókot le-kenni,
Bármelly reves karó tud
Érzéstelen döfölni;
Könyvekbűl meg nem érted,
Mint kell nyakon lehellni,
Nyelv-tsútssal fülbe mászni,
Czimpák tsókolgatását,
Bimbók birizgatását,
Hajlások songatását,
S ha már a kis fazék forr
Véletlen bé-hatolni
Tsiklándva és tsavarva,
Hogy az el-bízott libuczka
Levegő után sepegjen,
Ismerve Herosára.

Weöres Sándor




0
    • Nagy marha vala,/ ki ezt elkövette vala,/Írókáját mártotta szarba!/ Nincsen rímhez fantázia! (...)

      gőre ábor

    • Első óvszervásárlásom középsulis gólyaként történt egy rangidős személy megbízásából (fikáztatás címén). Egész pirulva mentem be akkor még a sarki szupermarketbe.... (...)

      Szusz

    • Valasz Lilitnek!:) Tudod Lilit, itelkezni a legkonnyebb….d e az elet az mas…..akkor minden eloben megy, nincs visszajatszas… .hanem mindent akkor kell eldontened! szoval... (...)

      Alex




  • 0
    Egologó - Az erdélyi blogring

    Női tekintet Férfi tekintet Meleg tekintet Transindex Art Fotó Film Zene Fogyasztói kultúra Irodalom Napló-esszé Gender Más