Mit reklámoznak a pornó-oldalak?

november 14, 2008, zirzabella »

Egyszerű, mondhatná bárki: pornót. Utánajártunk, és kiderült…tényleg így van. A legtöbb pornóoldal további pornóoldalakat reklámoz, azokat is inkább linkek, mint bannerek vagy képes hirdetések formájában. Van viszont különbség a magyar, román és angol nyelvű oldalak reklámkínálata között.

517218203_2685102de2.jpg Szinte mindegyik oldalon megtalálható számos szexpartner-kereső honlap linkje vagy reklámja: a leggyakoribb, hogy kolozsvári lányokat ajánlgatnak, nickkel és fotóval. Gondolom, ha Londonból nyitnám meg, londoni csajokkal jönnének, a hirdetések ugyanis nemzetközi partner-kereső portálokról származnak.

Az ehhez szükséges technológia egyébként cseppet sem olcsó - ez is mutatja, hogy mennyi pénz van a pornó-iparágban. Ráadásul ezekre az oldalakra az affiliate marketing jellemző: azaz a szolgáltatók kölcsönösen reklámozzák egymást, akár kedvezményeket is ajánlanak egymás honlapján.

A második a gyakorisági listán az online játékok reklámjai, akár azzal a szöveggel is: ha megnézted ezt az oldalt, gyere játssz egyet! Érdekes volna egy felmérés - vajon igaz az ebből levonható következtetés, miszerint

az online játékok rajongótábora jelentős részben fedi a pornóoldalakét?

Az egyik élő webkamerás oldal felugró hirdetésén már látszik is egy lány, állítólag élőben. Elég valószerű: álmos szemeket mereszt, csücsörít, hajat igazít, de a melltartója még rajta van. Egy idő után eltűnik, érkezik a szöveg, miszerint kéretik fizetni a további kukkolásért. (Kösz, nem, csücsörítésből ennyi elég volt mára). Elég sok angol nyelvű pornóoldal alján láthatók olyan szervezetek logói, akik a gyerekbiztos pornóért kampányolnak, és monitorizálják az oldalakat, amelyekre logójuk felkerül.

Furcsaság, hogy a magyar oldalakon már sokkal több a reklám - igaz, ritkán találkozik az ember valami meglepővel. Szexshop, potencianövelő szer, pénisznyújtó készülék - és ingyenes tanácsadó hírlevelek, párkereséstől a női orgazmusig mindenféle témákban. Hogy ez kinek és miért éri meg ingyen, az egyik hírlevél honlapján olvasható szövegből derül ki (copy-pastelt idézet következik).

“No spam - mi is útáljuk a spamet! Ezért minden egyes felíratkozást meg kell erősíteni egy linkkel! Felíratkozás után 7 hírlevél megy ki 5 napi gyakorisággal, aztán havonta maximum 1 hírlevél várható. A listára néha akciós ajánlatok is mennek. Minden egyes hírlevél email alján találsz egy leíratkozó linket, amelyre kattintva leíratkozhatsz a hírlevélről. Ha leíratkoztál, nem megy ki többet egy email sem.”

Valószínűleg a “néha” érkező akciós ajánlatok a hírlevelek eredeti célja - a többi

a szövegből ítélve igencsak gagyi lehet.

porno1.jpgA magyar pornóoldalak hirdetnek más témájú portálokat is, például linkgyűjteményt vagy kissé dubiózusnak tűnő hírportált, ahová az olvasók küldhetnek be érdekességeket. És akad olyan oldal, ahol amerikai zöld kártya-lottó hirdetése ugrik fel.

Hasonlóan változatos a román nyelvű oldalak reklámkínálata is: itt egy blogszolgáltató, ott egy termékkereső oldal hirdeti magát. Akár a magyar pornóoldalakon, itt is gyakoriak a különböző Google Ads-klónok szöveges hirdetései.

A legtöbb hirdetés azonban külföldi és/vagy kamu, könnyen belefuthat az ember a villogó “ön az x-edik látogató, y összeget nyert, csak kattintania kell” stílusú átverős adathalász-hirdetésekbe. Míg a külföldi oldalakra számos szabályozás vonatkozik, a világvégi szervereken elrejtett romániai honlapokat gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni.

Vagy afféle csőbe húzásba, amikor azt kérik: nyomj egy ok-t, hogy beléphess az oldalra, aztán kiderül, éppen most szavaztál rájuk egy úgynevezett ingyenes promováló honlapon (ami felől szintén bűzlik valami). Általában,

a romániai pornóoldalak reklámjai a legagresszívebbek,

követhetetlen gyorsasággal ugranak fel a legkülönbözőbb oldalak - például egy olcsó parfümöket ajánló, házhoz szállító cég. Még szerencse, hogy romániai pornóoldalból sokkal kevesebb van, mint magyarországiból.

Az angol nyelvű oldalak reklámtalanságának egyik oka talán az, hogy a közönségük túlságosan is szétszórt szerte a világban, így a reklámozó cégek nem látnak fantáziát az egy-egy országra, netán városra érvényes hirdetésekben. A másik ok pedig evidens: nagyon kevés cégvezető annyira bevállalós, hogy ne zavarja a reklámja mellett közösülő párok szomszédsága.

Pedig hamis és értelmetlen prüdériáról van itt szó, hiszen pornót majd’ mindenki néz, csak beszélni nem divat róla. Bár manapság ez is egyre kevésbé igaz, lásd jelen bejegyzést.

 

 

4 megjegyzés

  1. Kedveskéim,

    1. a pornó oldalakon megjelenő kolozsvári jányok nem kolozsváriak, a szájt programja tudja, honnan jelentkezett be a néző, és az illető város nevét helyettesíti be a szövegbe. Kifinomultabb pornóoldalak pár tíz kilométeres körzetbeli város nevét vágják be véletlenszerűen.

    2. A pornó iparágában nemcska hogy píz van, de az mozgatja a világot, íme http://www.law.indiana.edu/fclj/pubs/v49/no1/johnson.html . A BetaMax formátum VHS-re való lecserélését a pornóipar határozta el - állítja a városi legendárium, íme
    http://www.digitalalchemy.tv/2007/01/porn-industry-prefers-hd-dvd-sony.html és a csoda most úgylehet, megismétlődik a Blu-Ray és HD-DVD viszályában, íme http://www.macworld.com/article/50627/2006/05/pornhd.html .

    3. A szolgáltatók nemigen reklámozzák egymást, itt leginkább sub-brandingről van szó. Pl. az xvideos és az xnxx (és egy csomó más szájt) ugyanannak az IP hálózatnak részei, íme http://www.robtex.com/dns/xvideos.com.html és a videóik is nagyon nagy arányban közösek.

    4. további kellemeseket kívánok,

    i

  2. nálam nincs pornó

    csak nude art

  3. “a romániai pornóoldalak reklámjai a legagresszívebbek, követhetetlen gyorsasággal ugranak fel a legkülönbözőbb oldalak”
    Ja gyerekek, ez a malör csak olyanokkal történik meg, akik pl. Internet Explorer-ben
    “tágra nyitott” biztonsági beállításokkal navigálnak….
    Tessék ügyesen:
    a) JavaScript futtatást letiltani, vagy legalább a kódvégrehajtást korlátozni
    b) ActiveX elemek általi vezérlést dettó
    c)Ablaknyitást, újraméretezést, lezárást szkript által úgyszintén, és ha mindehhez
    d) egy pop-up ablaknyitást blokkoló beállításotok is van,
    akkor oda navigáltok , ahova akartok (vagy a kiváncsiságotok visz) de semmiesetre sem oda, ahova a (hívatlanul) felugró 300 ablakocska terel.
    A jó öreg Mozilla fentieket kapásból tudta (ha beállítottad) , de egy újabb IE6, vagy utód is betanítható, Firefox-család úgyszintén.
    GoogleChrome-al (egyelöre) ne kisérletezzetek…
    Üdv nektek.

  4. Sok mindenről nem is tudtam - pl. amit István is említ, hogy azt a várost írja ki, ahonnan az IP jön. Ennyire sosem gondoltam bele… A cikk is és a bejegyzések is sokat segítettek. Köszönöm. jó volt olvasni.

Szólj hozzá!

Használhatod a következő XHMTL tag-eket: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Biztonsági kód

biborka.jpg Bocskor Bíborka énekesnő



0
Bármelly suttyó kölök tud
Lapos tsókot le-kenni,
Bármelly reves karó tud
Érzéstelen döfölni;
Könyvekbűl meg nem érted,
Mint kell nyakon lehellni,
Nyelv-tsútssal fülbe mászni,
Czimpák tsókolgatását,
Bimbók birizgatását,
Hajlások songatását,
S ha már a kis fazék forr
Véletlen bé-hatolni
Tsiklándva és tsavarva,
Hogy az el-bízott libuczka
Levegő után sepegjen,
Ismerve Herosára.

Weöres Sándor




0
    • Nagy marha vala,/ ki ezt elkövette vala,/Írókáját mártotta szarba!/ Nincsen rímhez fantázia! (...)

      gőre ábor

    • Első óvszervásárlásom középsulis gólyaként történt egy rangidős személy megbízásából (fikáztatás címén). Egész pirulva mentem be akkor még a sarki szupermarketbe.... (...)

      Szusz

    • Valasz Lilitnek!:) Tudod Lilit, itelkezni a legkonnyebb….d e az elet az mas…..akkor minden eloben megy, nincs visszajatszas… .hanem mindent akkor kell eldontened! szoval... (...)

      Alex




  • 0
    Egologó - Az erdélyi blogring

    Női tekintet Férfi tekintet Meleg tekintet Transindex Art Fotó Film Zene Fogyasztói kultúra Irodalom Napló-esszé Gender Más