Vitatott apróság: a miniszoknya

május 9, 2008, zirzabella »

A legnyomósabb érv arra, mitől aktuális a miniszoknya: valaki rendszeresen be akarja tiltani, ugyanakkor újra meg újra felbukkannak a színen azok, akik azért tüntetnek, hogy viselhessék – vagy éppen másokra adnák rá az alig-ruhadarabot.

Lengyelországban pár hete a miniszoknya betiltására vonatkozó javaslatot nyújtott be az egyik jobboldali képviselő. De akad olyan orvos is, aki miniszoknyát húzna a nővérekre a kórházban. Afrikában viszont szintén pár hete azért vonultak az utcára a nők, hogy zavartalanul, a férfiak agresszív megnyilvánulásaitól mentesen viselhessék a minit.

prehistoric1r_468x598.jpg Aki pedig azt hiszi, hogy a miniszoknyát a hatvanas években találták fel, téved. Mintegy tíz éve annak, hogy a plocniki, szerbiai ásatások során felfedezett Vinca-kultúra emlékei között miniszoknyás nőábrázolásokat találtak.

A Vinca-kultúra Európa egyik legnagyobb történelem előtti civilizációja: időszámításunk előtt 5500-ban, jóval a rézkorszak előtt Plocnik igazi nagyváros volt – virágzott az építészet, a művészet, a kereskedelem, a kézművesség, a kohászat és a divat.

A miniszoknyáért tüntető dél-afrikai nők azzal érveltek: a ruhadarab hagyományos viseletnek számít a földrészen. Az afrikai zulu lányok miniszoknyáját izigege-nek vagy izinkulubának hívják, és egyes esetekben nem takarja a lányok fenekét. A mini a szűzek tradicionális viselete azon az ünnepségen, ahol a lányok megtanulják: legyenek büszkék szüzességükre és meztelen szépségükre.

afrikai.jpg

A női lábakat a katolicizmus megjelenése tűntette el hosszú időre a láthatárról – még a dekoltázsok tekintetében szemérmetlen rokokó idején sem volt szabad megmutatni őket. Csupán a 19. században, akkor is csak a prostituáltak körében, és csakis a négy fal között jött újra divatba.

Ahhoz, hogy a miniszoknya újra elfogadottá váljon, nem kisebb zűrzavar kellett, mint a hatvanas évek. Sokak szerint a fogamzásgátló megjelenésével hozható kapcsolatba a lányok szabadságvágya, hogy büntetlenül mutassanak meg minél többet magukból.

twiggy-1966.jpg

Twiggy, az első fotómodell 1966-ban

Mary Quant 1964-es miniszoknyája botrányt kavart, de hiába hőbörögtek az erkölcscsőszök, a ruhadarab egyszer s mindenkorra elfoglalta a helyét a kifutókon és a ruhásszekrényekben.

sok-minis-lany.jpg

birkin1966.jpg

Jane Birkin színésznő, énekesnő 1966-ban - róla nevezték el a híres táskát

forgolodnak-miniutan.jpg

cher.jpg

Cher

sokminis2.jpg

lollobrigida-1970.jpg

Gina Lollobrigida 1970-ben

fotos.jpg

kampanycsaj.jpg

forgolodnak2.jpg

Még több mini a hatvanas-hetvenes évekből

Tizenöt dolog, amit nem tudtál a miniszoknyáról

Címkék:

 

Szólj hozzá!

Használhatod a következő XHMTL tag-eket: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Biztonsági kód

biborka.jpg Bocskor Bíborka énekesnő0
Bármelly suttyó kölök tud
Lapos tsókot le-kenni,
Bármelly reves karó tud
Érzéstelen döfölni;
Könyvekbűl meg nem érted,
Mint kell nyakon lehellni,
Nyelv-tsútssal fülbe mászni,
Czimpák tsókolgatását,
Bimbók birizgatását,
Hajlások songatását,
S ha már a kis fazék forr
Véletlen bé-hatolni
Tsiklándva és tsavarva,
Hogy az el-bízott libuczka
Levegő után sepegjen,
Ismerve Herosára.

Weöres Sándor
0
  • Nagy marha vala,/ ki ezt elkövette vala,/Írókáját mártotta szarba!/ Nincsen rímhez fantázia! (...)

   gőre ábor

  • Első óvszervásárlásom középsulis gólyaként történt egy rangidős személy megbízásából (fikáztatás címén). Egész pirulva mentem be akkor még a sarki szupermarketbe.... (...)

   Szusz

  • Valasz Lilitnek!:) Tudod Lilit, itelkezni a legkonnyebb….d e az elet az mas…..akkor minden eloben megy, nincs visszajatszas… .hanem mindent akkor kell eldontened! szoval... (...)

   Alex
 • 0
  Egologó - Az erdélyi blogring

  Női tekintet Férfi tekintet Meleg tekintet Transindex Art Fotó Film Zene Fogyasztói kultúra Irodalom Napló-esszé Gender Más