Meztelen Gullivera és egyéb csemegék

február 4, 2008, zirzabella »

A japán szerzőnők meleg fiúkat rajzolnak a hölgyeknek, az európai erotikus képregényrajzoló pedig szigorúan férfi, és legtöbbször a szado-mazochizmusra bukik. A heteroszexuális férfi erotikus ábrázolása viszont hiányzik a képregényekből.

Yaoi - homoszexuális manga Elsőre bárkinek a japánok jutnának eszébe. Azonban a távol-keleti műfaj sokkal inkább a pornó, mint az erotika irányába hajlik, különös tekintettel a végletekre, és a társadalom által perverzként megbélyegzett elhajlásokra. A kevésbé vulgáris stílus a homoszexuális férfiakról szóló képregények jellemzője.

Míg a nőket a japán pornóban megkötözik, megerőszakolják, különböző szörnyekkel hozzák össze, a nőies arcú és testalkatú fiúk között burjánzik a romantika. A melegekről szóló képregényeket gyakran nők írják és rajzolják, nőknek: úgy tűnik, a gyengébb nem japán képviselői a homoszexuális szerelmet “igazibbnak” tartják. Talán azért, mert átérezhetik a történetet, anélkül, hogy azonosulnának a szereplőkkel.

Az erotikus képregény nagymesterei Európából származnak: többségük olasz vagy francia férfi, és gyönyörű hősnőik gyakran a szado-mazochizmus felé hajlanak.

Guido Crepax - ValentinaA műfaj egyik legismertebb képviselője, az öt éve elhunyt Guido Crepax, akinek depressziós tekintetű hősnője, Valentina igencsak gyakran látható egy ágy vagy asztal mellett térdelve, arra várva, hogy jól megbüntessék.

Valentináról, a milánói fotósról összesen hét könyvnyi képregény készült – a sci-fi és fantasy szálakat is tartalmazó történet során gyereke is születik kedvesétől, akit Neutronnak hívnak, és szuperhős: képes megbénítani bármely embert, állatot vagy tárgyat.

De Guido Crepax rajzolt képregényt az O történetéből is – Anne Desclos híres erotikus regénye ugyancsak egy nőnemű fotósról szól, akit szado-mazo hajlamú férfiak luxusrabszolgájának tanítanak be.

Guido Crepax - O története

Guido Crepax - O története

Míg Crepax szigorúan fekete-fehérben dolgozik, a szintén olasz Milo Manara képregényei inkább akvarellekre emlékeztetnek. Manara többek között gyerekmagazin számára adaptálta a Dekameront, később viszont a legkevésbé sem a kiskorúaknak szánt képregényt rajzolt a Káma Szútrából. Egyik leghíresebb munkája a Gullivera: az alig-felöltözött hősnő sorra végigjárja Swift regényének állomásait.

Milo Manara egyik nőjeManara-illusztrációk itt>>

A Gullivera lelőhelye>>

Milo Manara nőit tiszta körvonalakkal ábrázolja, a komplexebb rajzokat a szörnyek vagy más természetfölötti szereplők számára tartja fenn. Tőle sem idegen a szado-mazochizmus vagy a voyeurizmus, ám nőszereplői mindvégig elegánsak maradnak, a sztorik hangulata pedig inkább játékos, mint nőgyűlölő.

A Káma Szútrára nem csak Manara kattant rá: a francia Georges Pichard is képregényt rajzolt belőle, akárcsak Zola Germináljából, illetve több híres erotikus regényből, például Pierre Louys Egy anya és három lánya című könyvéből.

Georges Pichard rajzaA Pichard rajzolta, gótikus stílusú nőket könnyű felismerni: magasak, sötét hajúak, a szemüket keretező erős sminkkel. Legismertebb saját alakja Paulette, és meglepetés – szado-mazo képregényeket is rajzolt.

Aki erotikus képregényeket akar böngészni, ne a Google-hez, hanem a pénztárcájához kapjon – mivel ezek az alkotások már képzőművészet-számba mennek, online aukciós oldalakon vagy antikváriumokban árulják őket, gyakran nem is kevés pénzért.

Az online képregények között viszont akad nem is csekély mértékben erotikus opusz: például a Brion Foulke tollából származó Flipside. Amellett, hogy a körítés a szokásos fantasy-világ: természetfölötti erők, szörnyek, varázsló-tanoncok , a Flipside két fiatal, leszbikus nő kapcsolatáról szól, különleges tekintettel a hűség-féltékenység-birtoklás témakörre.

Jelenet a Flipside-ból

A hiányzó láncszem itt is a női olvasóközönségnek szánt képregények, amelyekben a a heteroszexuális férfi az erotikusan ábrázolt főszereplő. A magyarázat talán abban a hitben gyökerezik, miszerint a nőket nem érdekli az erotikus vagy netán pornóműfaj. Ha tudnák, mekkorát tévednek…

Címkék:

 

3 megjegyzés

  1. Végre egy igazán jó írás a Valaki máson. Köszönjük, ez szép volt!

  2. Sziasztok!
    Most bukkantam erre a cikkre (és az oldalra is). Örülök a cikknek, annyi megjegyzésem lenne, hogy nyomtatásban is olvashatunk néhány igényes erotikus képregényt, éppen Milo Manarától.
    Itt vannaka képregények adatai:
    http://db.kepregeny.net/Sombrero%20Manara%20sorozat/comic/12193
    http://db.kepregeny.net/Sombrero%20Manara%20sorozat/comic/13121
    http://db.kepregeny.net/Sombrero%20Manara%20sorozat/comic/13597

    Aztáne zen kívül természetesen jelentek meg pornő képreégnyek az elmúlt időszakban, de azokat inkább nem ajánlanám…

    Crepaxot igazából jobban kedvelem Manaránál, de sajnos tőle még nem jelent meg semmi magyarul, de azért angol nyelven levadászható néhány dolga. Ha az ember ügyes, meg is úszhatja “olcsón”.

  3. Bocsánat az előző hsz. félregépelései és egyéb igénytelenségei miatt! Legközelebb óvatosabb leszek. Ugye lesz még képregényes írásotok? :)

Szólj hozzá!

Használhatod a következő XHMTL tag-eket: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Biztonsági kód

biborka.jpg Bocskor Bíborka énekesnő



0
Bármelly suttyó kölök tud
Lapos tsókot le-kenni,
Bármelly reves karó tud
Érzéstelen döfölni;
Könyvekbűl meg nem érted,
Mint kell nyakon lehellni,
Nyelv-tsútssal fülbe mászni,
Czimpák tsókolgatását,
Bimbók birizgatását,
Hajlások songatását,
S ha már a kis fazék forr
Véletlen bé-hatolni
Tsiklándva és tsavarva,
Hogy az el-bízott libuczka
Levegő után sepegjen,
Ismerve Herosára.

Weöres Sándor




0
    • Nagy marha vala,/ ki ezt elkövette vala,/Írókáját mártotta szarba!/ Nincsen rímhez fantázia! (...)

      gőre ábor

    • Első óvszervásárlásom középsulis gólyaként történt egy rangidős személy megbízásából (fikáztatás címén). Egész pirulva mentem be akkor még a sarki szupermarketbe.... (...)

      Szusz

    • Valasz Lilitnek!:) Tudod Lilit, itelkezni a legkonnyebb….d e az elet az mas…..akkor minden eloben megy, nincs visszajatszas… .hanem mindent akkor kell eldontened! szoval... (...)

      Alex




  • 0
    Egologó - Az erdélyi blogring

    Női tekintet Férfi tekintet Meleg tekintet Transindex Art Fotó Film Zene Fogyasztói kultúra Irodalom Napló-esszé Gender Más