Szex a képernyőn minekvan?

április 9, 2011, logosz »

Ha a nőt tárgyként használják, az a baj, ha a férfit kihagyják, az a baj. Ha explicit, az a baj, ha csak szimulált, az még nagyobb baj. Ha gyertyafényes, az a baj, ha szado-mazo, az is baj. Ha természetes, az is baj, s ha megrendezett, na annál nagyobb baj nincs is. Ha egy órát tart, nagyon uncsi, ha csak egy jelenet, az minekvan.

Kicsit belgásra sikeredett, igazából csak arról beszélek, hogy számtalan bajom van az erotikus tartalmú filmekkel. Nem mondom, hogy soha nem volt rám hatással egy-egy szexibb jelenet, de ha objektíve akarom nézni, arra jutok, hogy szexet nem érdemes filmre vinni. Jó, persze, a pornót és az úgynevezett erotikus filmeket (igen, azokat ahol teljesen meztelen férfit soha nem látunk) nyilván nem objektív megítélésre találták ki. De ha lehet svéd feminista pornót boncolgatni, vagy toplistákat állítani a legemlékezetesebb erotikus jeleneteknek, akkor egy mezei szemlélő miért ne elemezhetne?

Nemrégiben láttam egy olyan jelenetet, amellyel – gondolom – filmes szakemberek, elvetemült feministák, jóízlésű emberek mind-mind meg lehetnek elégedve. Valami német-magyar koprodukció volt, a lány háttal, meztelenül állt az ablaknál, a fiú szintén meztelenül odalépett hozzá, kicsit Titanic-szerűen álltak egy darabig, majd az ágyban simogatták egymást. Teljesen átlagos testű fiatalok voltak, a jelenetből csak úgy áradt a szerelem, a mozdulataik (a Titanicosat leszámítva) természetesek voltak. Mintha csak egy valódi szeretkezést látnék.

Itt kezdődött a baj. Ki akarná élőben meglesni mások szeretkezését? Itt a hangsúly a kifejezésen van, akik kukkolni szeretnek, vagy a csoportos szexet, ahol másokat is láthatnak, azok nem szeretkezést néznek. Nem meghittséget, szeretetet, odaadást akarnak, hanem „akciót”. Itt nem „akció” volt, hanem csak egy történetnek egy állomása. Biztosan helye volt a filmben, nem néztem végig, mert nem érdekelt. A jelenet viszont szinte rosszabbul esett, mintha egy hardcore dugásra kapcsoltam volna.

Értem én, hogy az európai film gyakorta természetesebb a hollywoodinál, amelyet szintén nem bírok: az álomgyári tündérmesékben hemzsegő gyertyás-nyálas-vörösrózsás snittektől is összeborzongok – nem jó értelemben. Akkor már inkább a pornójelenet, ahol legalább tudom, hogy kirakatba tették magukat, innentől nem kell hülyén érezzem magam, hogy belestem az intimitásukba. Persze a pornóval is számtalan baj van, de azt nem is sorolom, csak mások véleményét tudnám megismételni a legnagyobb egyetértéssel.

Hiszen a lényeget már az első bekezdésben megfogalmaztam: szexet még nem tudtak úgy filmre vinni, hogy nekem ez tetsszen. Nem prüdériából, hanem mert nem tartom szépnek. A látvány csak élőben lehet szép, és csak az enyém, minden megfilmesítés mesterkéltség, akkor is, ha azt akarják, hogy természetesen hasson.

A szavak szebbek. Biztos az én szememmel van a baj, de nem bánom.

 

10 megjegyzés

  1. Megértelek. Egyszer egy barátnőmmel arról beszélgettünk, hogy megnézzük-e a férfit (meztelenül) mielőtt ágybabújunk vele. Mondtam, hogy én nem, nem szeretem a látvánnyal kezdeni. Ezért nem is értettem soha, hogy hogy rajonghatnak emberek filmszínészekért, színésznőkért. Akiknek jó teste van. Jó teste annak van, akit szeretek, és aki nekem tárja fel magát. De azért én szeretek szexjelenetet nézni, ha sok benne a poézis és a történetnek van súlya.

  2. hm. bár nem tudom azt állítani, hogy teljes bizonyossággal tudom (kérlek ne kövezzetek meg érte), de ez jutott eszembe hirtelen: lányok.

    nagyon ritka az a nő szerintem, akinek fekszik a pornó. de mutatok néhány válogatást, amit anno érdekesnek találtam. nem fűzök hozzá gondolatokat, mert azt mindenki magának megteszi.

    1. http://www.origo.hu/filmklub/blog/osszeallitas/toplista/20100321-jo-magyar-szex-legjobb-szexjelenetek-a-magyar-filmben-.html

    2.
    http://www.origo.hu/filmklub/blog/osszeallitas/toplista/20100323-jo-magyar-szex-legjobb-szexjelenetek-a-magyar-filmben-.html

    3.
    http://www.origo.hu/filmklub/blog/osszeallitas/toplista/20100329-jo-magyar-szex-kerekes-eva-kerekes-vica-szirtes-agi.html (az utolsóból az utolsó szerintem felettébb figyelemre méltó.)

  3. és még egy előzetes, egy másik, mondhatni rendhagyó pornófilmhez. http://www.youtube.com/watch?v=vUXxX_kOAoo

    jó szórakozást nektek.
    :)

  4. római: kommentjeid alapján kár volt megírnom a szöveget, ha nem jött át semmi belőle. :|

  5. kedves logosz,

    akkor megint nekifutok, mert valóban hiányosnak a hozzászólásom, ha megpróbálom nem az én fejemmel nézni.

    nagyon ritka az a nő szerintem, akinek fekszik a pornó. okkal, mert másféle stimulációs kombinációk észlelhetők egy nő esetében egy férfiéhoz viszonyítva. így állíthatjuk, hogy a pornóipar férfi találmány, gondolom ezzel mindketten egyetértünk. hosszasan lehet ezt boncolgatni, ám szerintem jelen esetben nem indokolt.

    a filmecskék, illetve az előzetes kanálisán keresztül próbáltam mintegy vizuális versbe (jelentsen ez most inkább mondat-kollázst) sűrítve a mondandómat, mert gondoltam érthető lesz így is. válaszként szántam a címben megfogalmazott kérdésre, és nem feltétlenül a szövegben megfogalmazott gondolatokra.

    a szex, véleményem szerint művészet. a jó szex nem kell feltétlenül szeretkezés legyen (ez számomra érzelmeket implikál), de mindenképp kell tartalmaznia valami többletet, a napi (heti, hónapi) rutinnál. ezért is kell a képernyőre. KELL, állítom, egyrészt azért, mert meggyőződésem, hogy életünk teljes időtartamára kihatással van ránk (ha elismerjük, ha nem; ha elfojtjuk, ha nem), másrészt mert ez is, mint a művészet bármely más megnyilvánulási formája: esztétikai élményt okoz. kell, hogy lássa a néző a különbséget, jó szex, sima dugás és szeretkezés között, kell, hogy érezze azt. ahhoz, hogy lásson, érezzen, a nézőt be kell vonni. közel kell hozni. lúdbőrözzön, vagy forduljon fel a gyomra, vagy kezdjen bizseregni, esetleg hatódjon meg, attól függően, hogy mit akar az alkotó kifejezni vele.

    mégis: a vásznon/képernyőn a szex/dugás/szeretkezés hiányos. és ez jó. ez pont így, éppen így jó. ugyanis ő, a képernyőn/vásznon megjelenő szeretkezés/szex/dugás megtette az első lépést, megmutatta magát. a többi már a nézőn, vagy, és itt most szexuális kontextusban és konnotációtól egyáltalán nem mentesen: a be-fogadón múlik (t.i. neveltetésén, gusztusán, tapasztalatain, hangulatán, nyitottságán, világképén,úgy, általában).

    a fenti, linkelt filmecskék ezt hivatottak érzékeltetni. ez nem személyre szabott, így teljesen korrekt, kedves logosz, a véleményed: neked más kanális hatékonyabb. számomra ez a kanális is hatékony tud lenni, szimbolikájában, már-már elvontságában is.

    nem támadni, nem véleményt kritizálni akartam, csupán hozzáfűzni képekben a gondolataimat.

    végezetül: az egyik kedvencem, a rózsa nevéből
    http://www.youtube.com/watch?v=48QivSxawLs&feature=related
    olvasni kell, látni kell a teljes regényt/filmet, hogy át lehessen élni a hangulatát, noha így is érezni lehet a megfogalmazás tömörségét ugyanakkor teljességét.

    végezetül: kérdések nélkül, kedves logosz, nem szeretem, ha következtetéseket vonnak le arról, hogy nekem mi jött át, és mi nem. köszönöm, ugyanakkor, hogy megosztottad velünk a gondolataidat, így mi is meg tudtuk fogalmazni az ezzel kapcsolatos miénket. :)

  6. Nos, mindenképpen jobb, hogy kifejtetted, de a lényegen ez sem változtat, és a lényeg alatt most épp azt értem, amit te a személyed elleni támadásnak vettél. Éspedig ez a mondat: “ez jutott eszembe hirtelen: lányok.”

    Irtózatosan elegem van ezekből az általánosításokból, és ezt elkerülendő próbáltam meg minél személyesebben fogalmazni: “szexet még nem tudtak úgy filmre vinni, hogy nekem ez tetsszen.” vagy “Biztos az én szememmel van a baj, de nem bánom.” Erre kapok egy ilyent, hogy LÁNYOK, és már meg se haragudj, de ezen igenis jogosan dühödtem fel :D

    Engem nem érdekel, hogy vannak “lányoknak jobban tetsző pornók” vagy jó erotikus jelenetek, nem is vontam kétségbe, h vannak. NEKEM akkor se tetszik :D

    Na és ezzel, hogy A rózsa nevét említetted, végképp okot adtál rá, hogy ismét ellentmondjak. A könyvben az volt a legszebb szeretkezés-jelenet, amit valaha olvastam (addig), és amikor megláttam a filmet, felháborodtam, hogy mit csináltak belőle. Én így működök és kész, lehet ellentmondani, de nem úgy, h “azért mert lány vagyok”

    Huh, mennyi idézőjel jutott ebbe :P

  7. :).
    erre azt hiszem egy saját bejegyzés-féleségben fogok véleményt írni, ha minden igaz.

  8. római, én is ki kell kérjem magamnak az általánosítást, hogy a lányok nem szeretik a pornót, meg a szexet nézni, és meg kell őket győzni, hogy azért ott is vannak szintek és árnyalatok… vannak, tény, és vannak lányok, akik szeretik, és szerintem vannak olyan pasik is, akik meg nem… pliz! :)

  9. kedves Lilit, nem általánosítottam, vagy nem állott szándékomban általánosítani. véleményem szerint férfi-ízlés alapján kialakított termék, igaz, azóta már árnyalva lett ez a termék is. véleményem szerint az a hím, akinek nem fekszik a pornó, az gyanús. az érveléstől, meg annak hitelességétől függ, hogy el tudjam fogadni, hogy odafent minden stimmel nála. de ez csak egy vélemény:).

  10. “a szex, véleményem szerint művészet.” kedves római, nem is tudom, hogy a korábbi hozzászólásomból hogyan is maradhatott ki az a mondatod, ami a leginkább felkeltette az érdeklődésem és amitől megáll az eszem. a szexet lehet esetleg “művészi” szinten művelni, vagy úgy megörökíteni, hogy az esztétikai élményt nyújtson, de az, hogy a szex önmagában művészet lenne, túlzás, nem is enyhe. hangzatos, nem mondom, de szerintem nem igaz
    vagy esetleg megmondanád ki ennek a művészeti ágnak a jeles képviselője? :)

Szólj hozzá!

Használhatod a következő XHMTL tag-eket: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Biztonsági kód

biborka.jpg Bocskor Bíborka énekesnő



0
Bármelly suttyó kölök tud
Lapos tsókot le-kenni,
Bármelly reves karó tud
Érzéstelen döfölni;
Könyvekbűl meg nem érted,
Mint kell nyakon lehellni,
Nyelv-tsútssal fülbe mászni,
Czimpák tsókolgatását,
Bimbók birizgatását,
Hajlások songatását,
S ha már a kis fazék forr
Véletlen bé-hatolni
Tsiklándva és tsavarva,
Hogy az el-bízott libuczka
Levegő után sepegjen,
Ismerve Herosára.

Weöres Sándor




0
    • Nagy marha vala,/ ki ezt elkövette vala,/Írókáját mártotta szarba!/ Nincsen rímhez fantázia! (...)

      gőre ábor

    • Első óvszervásárlásom középsulis gólyaként történt egy rangidős személy megbízásából (fikáztatás címén). Egész pirulva mentem be akkor még a sarki szupermarketbe.... (...)

      Szusz

    • Valasz Lilitnek!:) Tudod Lilit, itelkezni a legkonnyebb….d e az elet az mas…..akkor minden eloben megy, nincs visszajatszas… .hanem mindent akkor kell eldontened! szoval... (...)

      Alex




  • 0
    Egologó - Az erdélyi blogring

    Női tekintet Férfi tekintet Meleg tekintet Transindex Art Fotó Film Zene Fogyasztói kultúra Irodalom Napló-esszé Gender Más