BDSM: “nem úgy kell elképzelni, hogy én ütök, te tűröd”

szeptember 24, 2009, fulop_noemi »

Interjú littlejohnnal, az első magyar nyelvű, romániai BDSM fórum moderátorával.

 

- Sokak számára ismeretlen lehet a BDSM fogalma – mit fed a rövidítés?

 

- A BDSM betűszó, jelentése az angol Bondage/Discipline - Domination/Submission - Sadism/Masochism szavak kezdőbetűinek összekombinálásából származik. Általában a BDSM megnevezést használják minden olyan, elsősorban szexuális tevékenységre (sokszor nem kizárólag szexről van szó, ennél sokkal összetettebb a dolog), ahol az egyik fél a fölérendelt, a másik az alárendelt szerepet játssza.

 

- Körülbelül mekkora BDSM közösségről van tudomásod Erdélyben?

 

- Attól függ, mit értesz BDSM közösség alatt. Ha azokat is ideszámítod, akik a szép női lábakra gerjednek, akkor rengetegen. Ha csak azokat, akik csupán erős fájdalom és megalázás után jutnak el az orgazmusig, vagy csak azokat, akik életmódszerűen próbálják élni a szerepeiket még a mindennapokban is, akkor jóval kevesebben.

 bdsm2.jpg

A kettő között aztán millió árnyalat van. Az embereknek sokféle vágyuk lehet, ami eltér a megszokottól – ilyen értelemben talán mindenki, aki egy kicsit többet fantáziál a szexről, lazább vagy szorosabb szálakkal köthető a BDSM-hez. Még akkor is, ha ezt esetleg tudatosan nem is vállalja, vagy fogalma sincs róla, hogy mi is az pontosan, amit érez.

 

- Mennyire félnek a nyilvánosságtól a közösség tagjai, például a homoszexuális közösséghez viszonyítva?

 

bdsm.jpg- A többség természetesen nem szeretné, ha kiderülne, miről fantáziál. A nyilvánosságtól való félelem a közösség legtöbb tagjában szerintem nagyobb, mint a melegek esetében, mert őket már többé-kevésbé elfogadja a társadalom. Ebben egyhamar nem is lesz változás.

 

A média is sajnos legtöbbször bizarr szenzációként mutat be egy-egy nyilvánosságra került esetet. Ezért aztán nagyon sok olyan BDSM-et kedvelő pár van, aki a mindennapokban normális és hétköznapi ember életét éli, otthon meg felcsatolja a nyakörvet a párjára.

 

- Mennyire nehezíti meg a partnerkeresést az, ha valaki a BDSM-hez vonzódik? Hiszen nem mindegy, hogy valaki a domináns vagy alárendelt szerepet kedveli. Szóba jön egyáltalán a szerepcsere?

 

- Talán az átlagnál kicsivel több bátorságra van szükség ahhoz, hogy az ember megnyíljon olyasvalaki előtt, aki még nem hallott a BDSM-ről, és megpróbálja az illetőt bevezetni ebbe a világba. Ezért is jó hogy létezik az internet, meg különböző fórumok és erre szakosodott honlapok, ahol a partnerkeresés is könnyebb.

 

Itt jegyezném meg, hogy nemrég indult a romániai BDSM fórumnak egy magyar fóruma, ahol éppen a romániai magyar BDSM kedvelőknek teremtettünk esélyt az eszmecserére, barátkozásra. Talán meglepően hangzik, de rendszerint az alárendelt szerepet kedvelő emberekből van túlkínálat, a kiszolgáltatottság érzése éppoly erotikus lehet, mint a dominancia, a játék irányítása. Persze a szerepcsere is szóba jöhet.

 

Ezt az egészet nem valami merev hierarchiaként kell elképzelni, hogy én ütök, te meg tűröd, hanem úgy mint egy játékot, ami a kommunikációra és a bizalomra épül. Megbeszélünk és kipróbálunk sok mindent, aztán van ami bejön, van ami meg nem.

 

- Mennyire fontos a körítés – például a jelmez, szexuális játékszerek? Fontosabb, mint a “sima” szexben?

 

bdsm3.jpg

- Van, akinek nagyon fontos, van akinek kevésbé. Persze a látvány rendszerint sokat számít a fantázia életre hívásában, és van, aki jobban ragaszkodik egy adott eszköz használatához. A latex és a bőr holmik általában inspirálóak, és mondhatni, klasszikus játékszernek számít a korbács, a bilincs, az erényöv. De van, aki egyszerűen azt élvezi, ha trágár szavakat suttognak a fülébe, mindegy, milyen jelmezben. Nehéz általánosítani.

 

- Nem egy, nagyon elterjedt tévhit létezik a BDSM-mel kapcsolatban, például azt illetően, hogy hogyan tudjátok biztosítani egymás testi biztonságát…

 

- A tévhiteket sajnos elsősorban a média generálja, amikor úgy mutat be minket, mint egymást véresre verő idióta fazonok tömkelege. Ennek semmi köze nincs a valósághoz. A BDSM-nek három alapelve van, amit mindenképpen tisztázni kell mindenkinek, aki ilyesfajta kapcsolatot keres: angolul Safe, Sane, Consensual, rövidítve SSC. A biztonság azt jelenti, hogy egymás testi épségére nagyon vigyázunk. Az alárendelt fél rendszerint kap egy jelszót, aminek a kimondásával bármikor megállíthatja a játékot.

 

Elengedhetetlen az érett, felelős magatartás mind a két fél részéről, és ugyancsak elengedhetetlen, hogy mindkét partner önként vegyen részt a játékban. A lényeg nem az, hogy bántsuk egymást, hanem az, hogy mind a ketten jól érezzük magunkat.

Címkék:

 

11 megjegyzés

  1. Helyes, mart ideje volt, hogy pozitiv reklamot is olvassunk:)

  2. Én úgy tudtam ezek a közösségek, csoportok beletartoznak a modern LMBT fogalmába. Amikor kutatást végeztem az LMBT közösségekről, azt találtam, hogy a régi, négy szexuális kisebbségekhez (meleg, bi, leszbikus, transz) ezek a freudi-foucaulti deviáns közösségek is beletartoznak. Mára persze a deviáns jelző lekopott ezekről a közösségekről, de ezek is szexuális kisebbségek, így nem értettem ezt az új kifejezést, a BDSM-et. Tehát, még mindig LMBT-ről beszélünk (ennek hosszabb kifejezése is él:LMBTTTIQQA). Foucault A szexualitás történetében is utal erre a kisebbségre, szóval érdekes ez az összefoglaló, interjú, de minden kifejezés nem tiszta, nálam.

  3. Tudod, az van, hogy mindenki ugy hatarozza meg magat, ahogy a szive diktalja, meg akkor is, ha Foucault sziveskedett irni rola.

    Tudom, hogy nehez belenyugodni, de ezek a hulye deviansok… :DD

    De majd a kedvedert indithatunk “Minden romani magyar valojaban roman, minden BDSM valojaban LMBT, es amugy is dogoljon meg az osszes” mozgalmat. Kajalni fogjak.

    Komolyan, az egyik a dominanciaval/fajdalommal valo jatszasrol szol, a masik meg a klasszikus ferfi-noi szerepek (meg testi vonasok) megvaltoztatasarol. Mindketto azert csinaljak, mert igy jobban erzik magukat a resztvevok, meg mindketto valamilyen modon implikalja a szexet is, de itt veget er az analogia…

    mert ha nem, akkor akar fruzsinanak a vibratoraval atelt kalandjai is beletartoznanak az LMBT-be, van benne szex meg nemhagyomanyos felallas, hat nem ugyanaz lenyegeben? Hat nem.

  4. Nagyon nem erről szól az LMBT. Attól, hogy leírod a közhelyeket, és a sztereotípiákat, nem jutottunk közelebb a szóhoz, sőt. Nem csak melegekről szól az LMBT, ezt fel kéne tudni fogni. És minden bárba elmegy az ember, akkor rájön, igen különböző és hidd el, van olyan meleg bár, ahol ezt az ú.n. BDSM szokásokat művelik, és oda csak ilyen szokások, érzések, stb. attitűdű emberek járnak. Tehát, nincs meg ez a különválás, hanem szexuális szokások, érzelmek bárhol létrejöhetnek, de ettől még nem kell új kifejezést, szakterminust alkotni alkotni. Mert akkor a büdös zoknira gerjedők (van egy két delikvens akivel beszélgettem erről) lehetnének BZK, azaz büdös zokni kedvelők csoport tagjai. Az LMBT közösségeket más néven szexuális kisebbségnek nevezik (lásd: Öt kenyér egyesület), azaz a BDSM egy szexuális kisebbség, nem a nemi orientáció a mérvadó, hanem amit magába foglal. A szodómia jelentéstartalmához nem csupán a melegek, biszexuálisok, hanem már a középkor közepe-vége táján létrejövő egyéb, más szexuális normától eltérő viselkedéseket, stb. is magába foglalt ez a szó, ma inkább az LMBT kifejezést használják szexuális kisebbségek leírásához, így a fent olvasható közösségiséghez is használható. Az, hogy Fruzsina mit csinál a vibrátorral, nos nem hiszem hogy beletartozna az általam felvázolt algoritmusba, nem indokolja beemelését semmi, nem is értem minek hoztad fel. Talán mert jó volt beszólni másnak, vagy nem is tudom.

    Szépen eltereled a lényegről a gondolatmenetet, személyeskedsz, mindezt név nélkül. Így nem is tekintem bejegyzésedet ellenérvnek, bármiféle reakciónak.

  5. LMBTTTIQQA - ez a “kifejezés” kizárólag a te fejedben él: link

  6. http://hu.wikipedia.org/wiki/LMBT

    Nem hiszem, kedves névtelen okoskodó.

  7. És olyan édes ahogy önmagadnak mondasz ellent, a link azt bizonyitja létezik a kifejezés…

  8. Az angol FABGLITTER kifejezés (lásd LGBT angol wikipédia szócikke) ú.a., amit korábban megkérdőjeleztetek. Tehát él. Attól, hogy a google nem mutatja ki, nem biztos, hogy nem létezik, no comment.

  9. figyelj, Nagypal Istvan,

    amig nem hivnak fruzsinanak, addig nem szemelyeskedes a vibratoros megjegyzes… es nem tudom, hol elsz, de a noi maszturbacio ebben a kulturkorben hagyomanyosan tabu, szoval az is hatarokat lep at, aki annak nekiall. Ezert sem praktikus minden hataratlepest LMBT-nek hivni.

    Leteznek LMBT korok, meg leteznek BDSM korok, meg letezik a kettonek kozos metszete, es MINDENKINEK MEGVNA A JOGA arra, hogy ugy nevezze a kozosseget, ahogy akarja. Ez elidegenithetetlen dolog, es az, hogy te mint szociologus vagy irodalmar vagy foucault-tanitvany, mit mondasz roluk, ez esetben masodrendu.

    Aztan az is lehet, hogy te is resze vagy a szcenanak, es feletek ezt tenyleg igy hasznaljak, de nem hiszem, hogy ez akar erdelyben is kizarolagosan igy mukodne, mint kifejezes, egyszeruen azert, mert a cikkben kerdezett is hasznalja mint onallo kifejezest.

    Az, hogy tortenelmileg a BDSM elfogadasahoz nagyban hozzajarult, hogy mar fel volt talalva a feminizmus meg a melegjogok, az egy dolog, DE ettol meg mindig mindenki ugy hatarozza meg magat, ahogy akarja, epp ahogy ha mind a negy nagyszulom roman lett volna is, ha magyar akarnek lenni, akkor az lennek, es senki se bizonyithatna ram, hogy en csak elromanosodott magyar vagyok. Vagy egy nyugati balos hiaba magyarazza nekem, hogy ami itt volt, az nem a valodi kommunizmus volt, mert ezt a szot mi itt igy hasznaljuk, es egyszeruen ezt jelenti.

    Ezenfelul ha lezbi lennek, akkor nagyon remelnem, hogy a budoszokni-imadok megalapitjak a sajat BDZI klubjukat es nyiltan vallaljak az identitasukat, es nem nekem kell minden lehetseges baratno-jeloltbol hosszas munkaval kiszednem, hogy o most resze-e ennek vagy sem, csak mert elvben ugyis LMBT vagyunk mindnyajan. Praktikus okokbol.

    Lattad a Bruno nevu, elismerem, hogy nem tul magasroptu filmet? Volt benne egy swingerklub, aminek a resztvevoi szexualis kisebbseg tagjai, de ugyanakkor kizarolagosan heterok (sot, homofobok is, de ez most mas tema), es eszuk agaba se jutna a LMBT cimke ala sorolni magukat. Es ha ezt ok igy latjak, hat ez is lesz roluk az igazsag.

    Es miota ego nevtelenul kommetnelni? Valami retro-divat van, amirol lemaradtam, ami kimodnja, hogy szexblogokon csakis nevvel meg lakcimmel lehet?

    mindenjot

  10. Örömmel olvasom, hogy végre a romániai magyar közösségnek is van egy elérhető BDSM fóruma. És azt meg még nagyobb örömmel, hogy itt a hozzászólások kulturált hangnemben iródnak, nem úgy, mint egy ilyen cikknél Magyarországon. A fórum munkájához sok sikert kivánok!

  11. http://nol.hu/noller/_fetis___szexualis_tevut_vagy_buja_osveny_

    és ezzel kapcsolatban:

    http://rubber.hu/blog.html#bdsm

    Ha a pszichológia egy tudomány, akkor nem ragad le elméleteknél, egyre sem aggathatja rá senki sem az egyedüli igazság levakarhatatlan címkéjét. A fejlődés a hibák felismerésén, és a tények vizsgálatán alapul. Nem az elméletekhez igazítják a tényket, hanem a tények függvényében alakítják az elméleteket. Szaktekintély? Freud és Foucault? Ugyan már, az nem érv.

    A BDSM egy jól különhatárolt rész az egészből, ám önkényesen húzhatunk bármilyen határt, a tartalama alapján el is tudjuk nevezni. Kisebbség? Ha kicsi a kijelölt halmaz, akkor igen.

Szólj hozzá!

Használhatod a következő XHMTL tag-eket: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Biztonsági kód

biborka.jpg Bocskor Bíborka énekesnő



0
Bármelly suttyó kölök tud
Lapos tsókot le-kenni,
Bármelly reves karó tud
Érzéstelen döfölni;
Könyvekbűl meg nem érted,
Mint kell nyakon lehellni,
Nyelv-tsútssal fülbe mászni,
Czimpák tsókolgatását,
Bimbók birizgatását,
Hajlások songatását,
S ha már a kis fazék forr
Véletlen bé-hatolni
Tsiklándva és tsavarva,
Hogy az el-bízott libuczka
Levegő után sepegjen,
Ismerve Herosára.

Weöres Sándor




0
    • Nagy marha vala,/ ki ezt elkövette vala,/Írókáját mártotta szarba!/ Nincsen rímhez fantázia! (...)

      gőre ábor

    • Első óvszervásárlásom középsulis gólyaként történt egy rangidős személy megbízásából (fikáztatás címén). Egész pirulva mentem be akkor még a sarki szupermarketbe.... (...)

      Szusz

    • Valasz Lilitnek!:) Tudod Lilit, itelkezni a legkonnyebb….d e az elet az mas…..akkor minden eloben megy, nincs visszajatszas… .hanem mindent akkor kell eldontened! szoval... (...)

      Alex




  • 0
    Egologó - Az erdélyi blogring

    Női tekintet Férfi tekintet Meleg tekintet Transindex Art Fotó Film Zene Fogyasztói kultúra Irodalom Napló-esszé Gender Más