Pucér fenék vagy fürdőbugyi?

március 7, 2008, zirzabella »

Két évtizede nudista strandra járni csendes lázadást jelentett, Vama Veche vagy Május 2 nudista strandja pedig az átlagosnál civilizáltabb emberek gyűjtőhelyének számított. A mai nudisták, vagy naturisták (sokan egymás szinonimájaként használják a két kifejezést) viszont arra panaszkodnak: hiányoznak a fiatalok a fürdőruhamentes strandokról, és arra biztatnak mindenkit, hozzák el a gyerekeiket is.

Nudizmus és naturizmus

„Ha az emberek természetes állapota a meztelenség lenne, úgy születnénk.” Oscar Wilde

A magyar és az angol Wikipedia a naturizmust, a román a nudizmust ismeri – román honlapokon naturizmus címszó alatt különböző természetgyógyász készítményeket találsz. Míg a nudizmus csak fürdőruhátlan napozást, a naturizmus életmódot, felfogást jelent, amelybe a természettel való harmóniában élés is beletartozik. Nagy-Britanniában viszont a naturizmus környezetvédelmet, egészséges táplálkozást, vegetarianizmust, cigaretta- és alkoholmentes életmódot, jógát és pacifizmust is jelent.

Bár Vama Veche és Május 2 hírneve Magyarországot is elérte, Romániában nem létezik naturista szervezet. Magyarországon, Németországban vagy Amerikában viszont honlapok, szervezetek és rendezvények tömege várja az érdeklődőt, nem is beszélve a meztelen strandolásra szakosodott üdülőhelyekről.


“Korábban soha nem kerültem ilyen közel a természethez, és ő sem került ennyire közel hozzám…a természet meztelen volt, és én is…” Walt Whitman

A naturisták szerint a meztelen strandolásnak semmi köze a szexhez – a naturista fürdőhelyekre sok gyerekes család is jár. Felfogásuk szerint a ruhák és a gátlások levetkőzése toleranciáról, családias hangulatról, egymás és a többiek elfogadásáról szól.

Általában nem nézik túl jó szemmel, ha egy férfinak spontán erekciója van, bár erről a naturista internetes fórumokon sok vita folyik. Ilyenkor a férfinak illik (ha feküdt) hasra fordulni, törülközővel eltakarni az ominózus testrészt, úszni vagy zuhanyozni menni.


”Az elmúlt 8 évben, amióta csak naturista strandra járok, még egyetlen alkalommal sem láttam olyan fickót, aki bajban lett volna! (…)Az ember agya egyszerűen letiltja ezt a funkciót. (…) Ez persze nem jelenti azt, hogy ne gondolnék ilyenkor is a szexre. Csak éppen valami áramkör nem zár, és nem veszi át a gondolat a vezérlést a testem fölött.” MaCS

A naturista klubokba hosszú évekig nem vettek fel szingliket, hogy megőrizzék a családias jelleget. A másik véglet a naturista swinger-klubok, ahol a meztelenség a szexuális partnercserével él együtt. A franciaországi Cap d’Agde üdülőhely például nudista strandjairól és swingerklubjairól hírhedt.

Míg a turistaügynökségek azzal nyugtatgatják a közönséget, hogy a városka gyerekes családok számára is ideális hely, a fórumokon terjedő vélemények szerint Cap d’Agde-ban lassan hétköznapi jelenséggé válik a nyilvános szex. A naturisták szerint az üdülőhelyen “hatalomátvétel” történt, és a franciaországi városkában többé szó sincs naturizmusról.

Az első nudisták: az adamita eretnekek

Ez a történet a szó szoros értelmében Ádámnál és Évánál kezdődik: ártatlanságuk elvesztésének első jele, hogy felöltöznek. A meztelenség a szégyenérzettől és a bűn fogalmától mentes Paradicsomba való visszavágyódás jelképe, ezért vetkőznek le szertartásaikon az őskeresztény időkben az adamita eretnekek.

Meztelenségük egyben a társadalmi különbségeket kifejezésre juttató öltözködés elutasítását, a teljes egyenlőség követelését jelenti. Kora újkori utódaik az anabaptisták különböző csoportjai, akiket az ókori szekta tagjaihoz hasonlóan orgiákkal, erkölcstelenséggel, vérfertőzéssel vádolnak.


“Szerintem a naturizmus nem más, mint egy igen egyszerű, rituális csatlakozás egy törzshöz. Akik olyanok, mint mi. Akik közé beolvadhatunk, akik mások, mint a mások. A nagy egészhez való csatlakozást. Az elveszett integritásunkat, az izolációtól való félelmeink kompenzálását. És itt átélhetitek a szabadság illúzióját. (…)Az úgynevezett DAP tesztben (Draw A Person) senki nem rajzol ruha nélküli embert. A ruha az énkép része. Nem képzeli el magát senki ruha nélkül: tehát a ruhátlanság nem lehet természetes állapot.” Lewinfiú

Az adamiták eltűnésével párhuzamosan bontakozik ki a 17-18. században a meztelenség elutasítása: a ruhátlanság nem csak erkölcstelen, de visszataszítónak, gusztustalannak minősül. Ám rögtön megjelennek a lázadók is: a viktoriánus korban Rousseau nyomdokain mozgalmak szerveződnek a civilizált életforma morális kötöttségeinek elutasítására. Ezeken belül bukkannak fel a modern nudizmus előfutárai.

Nudizmus, mint gyógymód

Az első nudista megmozdulások az 1840-es és 50-es évek amerikai kommunamozgalmához kötődnek: Thoreau, Emerson és Walt Whitman maguk is lelkesednek a természetes meztelenségért. A városokból kivonuló közösségek radikális ateistái a nudizmust választják tiltakozási formául a vallás ellen. Európában viszont gyógymódként jelenik meg a nudizmus: Arnold Rickli (1810-1907), az osztrák atmoszferikus kúra kitalálója a természetben vett lég- és napfürdőket népszerűsíti.

Miközben a természeti népek idillikus meztelenségét ábrázoló Gauguin képei kikerülnek a galériák falaira, és egyre több ruhareformer, orvos, feminista fejtegeti az európai öltözködési kultúra egészségártalmait, az 1890-es években megjelennek a meztelenség kultúrájának első programszerű kiáltványai.


”Meg kell hogy mondjam, a naturista fiúk egyáltalán nem rossz szeretők! Kicsit talán mások, mert sokkal őszintébbek, felszabadultabbak szeretkezés közben, gyengédebbek és jobban figyelnek a lányra. Sokkal otthonosabban, természetesebben, lazábban érzik magukat meztelenül, és még sosem fordult elő hogy lerohantak volna vagy “túlgerjedtek” volna. Kiegyensúlyozottabbak. Ezt különben nem csak én mondom, hanem elég sok barátnőm is és egy közülük nem is naturista.” Ági

A német szocialista Heinrich Puder Angliába költözve dr. Sham (doktor Álszent) néven folytatja nudizmus melletti propagandahadjáratát, Amerikában pedig Mrs. Johnson meztelenül ad interjúkat életformájáról. A 20. század elején Amerikában egy John Sharp nevű prédikátor megjelenteti a Meztelenség Evangéliumát, amit azután meztelenül hirdet télen-nyáron tanítványaival együtt.

Németországban több, egymástól független kísérlet is indul nudistatelepek, táborok szervezésére. 1903-ban Paul Zimmermann a Balti-tenger partján, Lübeck mellett megszervezi a Freilichtpark elnevezésű nudistaközpontot. A meztelenség itt spártai életformával társul: tilos a mozgalom tagjainak húst, alkoholt fogyasztani, és nem dohányozhatnak.

Ruha nélkül erkölcsösebbek vagyunk?

A németországi Freikörperkultur leghíresebb apostola Richard Ungewitter – ő szervezi meg az első nagyszabású nudistamozgalmat. Az FKK-ként rövidített felfogást napjainkig emlegetik a nudisták, magyar fordítása a szabad test kultúra, amit egyesek SzTK-nak rövidítenek.


“Nagyon nehéz elmondani, hogy mi a jó a naturizmusban. Ezt éppen úgy nehéz leírni, mint azt, hogy milyen az első testi kapcsolat egy lánnyal. Vagy milyen egy jó hideg sör ha valaki nagyon szomjas. Ezt csak érezni lehet!” gejza

Ungewitter szerint az ember éppen meztelensége révén vált ki az állatvilágból – a meztelenség a legszebb, legsajátosabb emberi tulajdonság. Úgy véli, „csak a bűntudattal teli emberek szégyenkeznek a meztelenségtől”, és „a meztelenség tilalma a morál nélküliek morálja”. Szerinte nem a meztelenség látványa váltja ki a mértéktelen szabadosságot, hanem éppen a ravasz erotikával elfedő és felfedő öltözetek. S ha a meztelenség természetessé válásával kivész a női öltözködés romlott erotikája, azzal csak erkölcsösebbek lesznek az emberek.

Az első világháború után a nudizmus sikeréhez a forradalmi hangulat, a női emancipációs mozgalom, a reformöltözködés, de a kabaré-énekesnők (például Josephine Baker) meztelensége is hozzájárul. A német nudistamozgalom mintájára ekkor kezdenek szervezkedni a francia, az angol és az amerikai naturisták.

Az első franciaországi nudistatelepek évtizedeken át elkeseredett küzdelmet folytatnak az Apák Egylete és hasonló, közmorál-védelmező szervezetek ellen – végül pedig sikerrel járnak. Amerikában bevándorló németek alapítják az első nudistaszervezeteket, majd egy protestáns lelkész, Isley Boone, más néven Uncle Danny lesz a nudistamozgalom vezére.


”(…) ha “szabad a vásár”, mi marad a kiváncsiság kielégítésére? Én is szégyellős típus vagyok, ezért nem mennék nudista strandra, de nem ítélem el őket és nem is zavarnak, csupán elgondolkodtatnak, mint ahogy a manapság annyira híres szabadság. Nem annyira tartom jó dolognak azt, hogy tényleg a gyerekek úton-útfélen, interneten, tévében, újságokban, bárhol láthatnak meztelen nőket. Mire oda jutnak, hogy kapcsolatba is kerülnek egy lánnyal, már “semmi érdekes” nem lesz benne. Legalább is a kíváncsiság jóleső, bizsergető érzését és a felfedezés örömét nem fogják átérezni.” Kismókus
A nudizmus nemzetközi szervezete, az FNI angol kezdeményezésre jön létre 1951-ben, alapszabályzatát 22 nemzeti federáció fogadja el. A gettóként elzárt nudistatelepeket megtűrik a legtöbb országban, a hatvanas években viszont feltűnnek a hippik, akik sok egyéb mellett a meztelenség tabujának eltűntetéséért is síkra szállnak.

Pucéran a színházban

Az amszterdami provók és az amerikai hippik ebben az időben találták ki a polgárpukkasztásnak (streaking) azt a módját, hogy meztelen fiatalok csoportjai rajtaütésszerűen berohantak színházakba, politikai gyűlésekre, stadionokba, forgalmas utcákon szaladgáltak.

A hetvenes évek elejére a legtöbb nyugat-európai országban és Amerikában már nem számít közszeméremsértésnek, ha valaki meztelenül vagy monokiniben strandol. 1981-ben Zürichben, Nyugat-Berlinben és Münchenben már azért tüntettek a meztelen fiatalok többezres tömegei, hogy a polgármesterek engedélyezzék a városi parkokban, vagy legalábbis ezek egy részében a meztelen napozást.

”Hol vannak a 20-40 évessek? Szerintem régen, 10-15 éve még a meglévő rendszer elleni csendes dac volt a nudizás egyik mozgató rugója. Ez mostanság okafogyottá vált. Az akkori fiatalok felnőttek, az akkori felnőttek megöregedtek.

Mivel a rendszerváltozás után az értrékrend teljesen megváltozott, a mostani 20 éves korosztályt már hidegen hagyja a nudizmus. A most 40-esek pedig nem érnek rá, mert keresik a pénzt. Megpróbálnak talpon maradni.” gejza

Néhány hónapja pedig svéd hölgyek egy csoportja a monokinis uszodázásért szervezett tüntetéseket, és egyes intézményekben engedélyezték is, hogy melltartó nélkül úszkálhassanak. Egyes naturista társaságok a meztelen fürdőzés mellett a pucér kajakozást, hegymászást vagy lovaglást is praktizálják, természetesen csak elhagyatott környéken. Azonban a nudisták manapság is szembetalálhatják magukat egy bírságoló rendőrrel, ha a kijelölt strandok vagy félreeső területek helyett a fürdőruhás strandon vetkőznek le.

Naturisták és textilesek

Naturista társaságban textilesnek nevezik azt, aki nem szívesen válik meg a fürdőruhájától – ehhez a kifejezéshez azonban csak elvétve társul a lenézésnek akár az árnyéka is. Valamirevaló naturista elfogadja, ha társaságában egyesek nem vetkőznek le, feltéve persze, hogy azok sem kifogásolják az ő pucérságát. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem próbálják meggyőzni a textileseket arról, mennyire kényelmesebben éreznék magukat fürdőbugyi nélkül.

Az idézetek az Index Naturizmus című fórumáról származnak.

 

15 megjegyzés

  1. Sok mai fiatal szenved péniszkomplexusban és ezért nem szivesen meztelenkednek.

  2. picur!
    A naturizmus és nudizmus nem azonos a meztelenkedéssel.Sok fiatal lány sem jár a naturista strandokra. Nekik puncikomplexusuk van?

  3. A naturizmus jó dolog. Sikan nem tudják hogy a naturisták fanatikus természet és környezetvédők! A filozófia is abban áll hogy közelebb a természethez. Meztelenül napozni fürödni szaunázni kellemes érzés. Ma mondjuk az a trendi ha halásznadrágba meg térdgatyába megy az ember a 100 fokos finn szaunába, a termálba meg a bányatóra… Én magamról tudom, hogy sok komplexusom elmúlt mióta naturista vagyok. Testképzavarom volt gyerekként, és komplexusom, hogy nekem milyen kicsi… Terápiás célból is kipróbálhatnák sokan a naturizmust. Az élet túl rövid ahhoz, hogy a kellemes dolgoknak ne engedjünk teret benne !

  4. Brassó megyébben indult egy nudista strand
    vagy telep. Ha ismeri valaki a cimet lessz
    szives itt meg irni. Köszönom. :))

  5. ”(…) ha “szabad a vásár”, mi marad a kiváncsiság kielégítésére? Én is szégyellős típus vagyok, ezért nem mennék nudista strandra, de nem ítélem el őket és nem is zavarnak, csupán elgondolkodtatnak, mint ahogy a manapság annyira híres szabadság. Nem annyira tartom jó dolognak azt, hogy tényleg a gyerekek úton-útfélen, interneten, tévében, újságokban, bárhol láthatnak meztelen nőket. Mire oda jutnak, hogy kapcsolatba is kerülnek egy lánnyal, már “semmi érdekes” nem lesz benne. Legalább is a kíváncsiság jóleső, bizsergető érzését és a felfedezés örömét nem fogják átérezni” KISMÓKUS

    Amikor a NŐ nem képes egyre rejtettebb dimenziókban kifogyhatatlanul föltárulkozó, a fölfedezés izgalmát a végtelenségig fenntartó intimitásokat kínálni a FÉRFI számára (és viszont!), nos akkor tényleg patikamérlegen kell kimérni a belőlünk látható rejtélyeket.

    Belső “személyiség szobrászat”, belső kreativitás-produktivitás eredményeként válhat NŐ és FÉRFI egymás számára kifogyhatalanul végtelen fölfedezés élménnyé. Ennek hiányában a testi intimitásokkal való “kufárkodás” csak megnyújtja a NŐ-FÉRFI kapcsolat agóniáját.

  6. Kedves Tisztelt Kismókus!

    Éles elme belátja ezt,
    Hol a lélek alkotni rest,
    Ott piaci árú a test.

    Ha számítón kimért pőre,
    Látra szóló kötvény tőke,
    Tőke hozam lesz belőle.

    Igaz ez Férfira-Nőre,
    Minden vásárra vitt bőrre,
    Gúvadt szem legeltetőre.

    Takar emitt, fölfed amott,
    Kábít-szédít, mint a drog,
    És leszünk tőle bolondok.

    Kihangsúlyozva takarni,
    Egymást hülyítve akarni;
    Erény ez is, csak épp’ talmi,

    Lapítva-sejtető testek
    Egyazon csapdába esnek;
    Bornírt csőlátóvá tesznek!

    (Csezdmeg csőlátóvá tesznek) kimoderálva

    Moderáltam önmagamat,
    Szépen írtam! Mögmaradhat?

    artiscientocrat

  7. Kihangsúlyozva takarni,
    Egymást kábítva akarni:
    Játszma biz’ ez is, hatalmi!
    (E. Berne, Games People Play)

  8. szótagszám korrekció

    Takar emitt, fölfed amott,
    Kábít-szédít el mint a drog,
    És leszünk tőle bolondok.

  9. „Terápiás célból is kipróbálhatnák sokan a naturizmust.” Stewe

    Akik azonban a patriarchális társadalmakban zsarnokian uralkodó közfelfogás-közgondolkodás, közszellem-korszellem (nyájszellem) lassan változó (rigid-statikus) értéknormáihoz kétkedés nélkül és gépiesen adaptálódva élik meg magukat kiteljesedetten egészségesnek (konkrétan pl. a szexualitással kapcsolatos 1. szenzo-higiéne /szenzorikus szanitás/, 2. pszicho-higiéne /pszichés szanitás/, 2. mentál-higiéne /mentális szanitás/ vonatkozásában /mely tisztaság-egészség nívó valójában csak végtelenségig közelíthető, de soha el nem érhető/, nos az ilyen „isteni többség tökéletességű” embertársaink tudatküszöbéig NEM juthat el a „terápiás célzatú naturizmus” gyakorlásának igénye, szükségessége.

    Szintben vagyok a többséggel!
    Tovább hova nöhetnék fel?
    Hisz belémverték elégszer,
    Itt legfőbb rend a középszer’! )

    A „terápiás célzatú naturizus” szükségessége tudatosulásának előfeltétele lenne az adultus-autonóm egyénekre jellemző azon személyiségjegyek megléte, mint a közszellemmel-korszellemmel (konkrétan pl. a többségi közszeméremmel-közerkölccsel, a többségi közfelfogással-közgondolkodással..,) szembeni APORETIKUS-SZKEPTIKUS ATTITŰD (örök kételkedő beállítottság), illetve az egyre kifinomultabban összetett és egyre magasabb realitás-adekváció szintű szenzorikum, pszichikum, intellektus „funkcionálisan autonóm” (G.W. Allport) perszonológiai szinergizmusa által táplált TRANSZSZUBSZTANCIÁLIS - TRANSZCENDENS ATTITŰD (folyton átlényegűlő és minden korábbi kiteljesedési, egész-ség-i, normalitási szintet pusztán a tökéletesedés belső öröméért meghaladni törekvés).

    Ezzel merőben ellentétes módon azonban az adoleszcens-autoritariánus egyének számára éppen a közfelfogáshoz-közgondolkodáshoz, a közszellemhez-korszellemhez (pl. a közérzülethez-közízléshez, a közszeméremhez-közerkölcshöz..,) való automatikus-mechanikus kötődés, a közszellem-korszellem által közvetített normalitás minták gépies utánzása-másolása (majmolása) a legalapvetőbb perszonológiai koherencia-konzisztencia, identitás-integritás formáló személyiségjegy („majmok bolygója”). Lényegében ez az adoleszcens-archetipikus, adoleszcens-autoritariánus, automatikus-mechanikus idomulás-igazodás-kötődés hajlam áll az ember minden (adoleszcens-patriarchális kulturális-civilizációs sajátosságú) zsarnoki (pl. fasiszta-kommunista és egyéb) hatalomba való behunyászkodási-behunyászítási, bealázkodási-bealázási hajlama mögött. Alapvetően ez a behódoló-behódoltató kulturális-civilizációs attitűd (valamint a lehető legkisebb kulturális erőkifejtés, illetve a lehető legkisebb civilizációs ellenállás irányába sodródás gyáva-gyarló tehetetlensége) munkál a szemérem-erkölcsöt a tárgyias szemérem kellékek-jelképek felöltésével-viselésével azonosító MATERIALISTA PUDOR-MORÁL civilizációs világuralma mögött is, a felszínes látszatokban bővelkedő álszemérem-prüdéria hitvány zsarnoksága mögött is.

    Történelmi korunk az adultus-autonóm és az adoleszcens-autoritariánus személyiség-rendszer-szerveződés, a homo creato-sapiens trans-anthropus eternovum és a homo retro-repro-sapiens anthropo-replica eternisatum hominizációs-antropizációs törzsfejlődési elágazásai érdekérvényesítő küzdelmének IS színtere. Ezen küzdelembe és színtérbe tagozódik be az autonóm személyiség (homo creato-sapiens trans-anthropus eternovum) egyfajta személyiségjegyének (kultúr-antropológiai specifikumának) tekinthető (mert „funkcionálisan autonóm” (G.W. Allport) módon VÉGTELEN EGÉSZ-SÉG /normalitás-normativitás/ kiteljesítő törekvésű) „progresszív naturista nudizmus” valamint az autoritariánus személy (homo retro-repro-sapiens anthropo-replica eternisatum) egyfajta személyiségjegyének (kultúr-antropológiai specifikumának) tekinthető (mert a többségi közérzület-közízlés, közszemérem-közerkölcs által leszabályozott, lebutított, vagyis KORLÁTOLT EGÉSZ-SÉG /normalitás-normativitás/ kiteljesítési igényű) „protekcionista denaturált vesztiszizmus” (vestis=ruha, + ismus) képviselőinek emberi érdek érvényesítő harca.

    Milyen tagozódású emberi háttérből fakadnak az ember érdekérvényesítő konfliktusai?

    1./ gyermekkori személyiségfejlettségi szint = nárcisztikus ego-centrizmus = egyéni vágy és félelemvilághoz kötődő.., egyéni érdek érvényesítés. (nárcisztikus individualizmus)

    2./ serdülőkori személyiségfejlettségi szint = nárcisztikus nos-centrizmus = familiális-tribális, etnikai-nacionális, provinciális-regionális, historicista közszellemhez-korszellemhez kötődő.., közérdek érvényesítés. (nárcisztikus kollektivizmus, globálisan uniformizáló nárcisztikus globalizmus)

    3./ felnőttkori személyiségfejlettségi szint = artiszcientifikus realo-centrizmus = minden historicista korszakhatáron túlívelő, egyetemes /perszonóm-szocionóm-homonóm-antroponóm-vitonóm-kozmonóm..,) emberi érdek érvényesítés (realo-centrikus univerzalizmus), amely a mind több vonatkozású (és alkotó részei közöttt dinamikus harmonizáltságot teremtő) LIMITÁLATLAN KULTURÁLIS-CIVILIZÁCIÓS PROGRESSZIÓ elsődleges fontosságának szem előtt tartása jegyében minden maturációs-evolúciós fejlődési szintnek lehetőséget ad az adott létezésszinten (a társadalom részei és egésze limitálatlan kulturális-civilizációs, maturációs-evolúciós fejlődését NEM veszélyeztető) kiteljesedésre (élvezze ki kedvére, unja meg végtére!), éppen ezáltal teremtve meg a lehető legnagyobb lehetőséget a mind több maturációs-evolúciós létezésszinten önörömkeltően túlhaladás egyre több emberben kialakuló személyiségjegyének létrejöttéhez. (A humanizmus civilizációs súlypontja, kútfője, alapzata a társadalmat alkotó egyének humán kultúrájában lakozik. /lásd; ”funkcionálisan autonóm” humán-kulturális-kreativitás.) Köztudomásúvá szükséges tenni, szembetűnően láthatóvá kell tenni, hogy nincs „tovább nem tökéletesíthető” kulturális-civilizációs abszolutum. Az ilyesmi abszurdum! A szemérem-erkölcs vonatkozásában IS.

    A komfort nudizmus /”ruha nélkül kényelmesebb”/, a divat nudizmus /”haladni kell a korral!”/, a nosztalgizáló-reminiszcens és a mitikus-mitologizáló nudizmus /gyermeki ártatlanságot-fölszabadultságot fölidéző és az édeni-paradicsomi állapotot megidéző meztelenség kultusz/ még NEM adultus-autonóm személyiségjegyek, bár mind a nudizmus kultusz részei!!!

    „Why not simply express ourselves positively, and trust that the truer view quietly will displace the other.”

    (Miért ne fejezhetnénk ki magunkat pusztán igenlőn-támogatólag, bízva abban,
    hogy az igazabb nézet békésen-szelíden-halkan
    szorítja ki a másikat majdan?)

    James Fadiman, Robert Fager
    Personality and Personal Growth, Third Edition
    1994 Harper Collins College Publishers
    page 292.

    Egyének és kisebbségek,
    Vetnek legelőszőr véget
    Korlátozó végességnek,
    Mitől nyomorult az Élet.

    Törekvőn rendhagyó rendre
    Többséggel kerülnek szembe.
    Természetnek ez a rendje,
    Törvény szerint rendeltetve.

    Minőség küzd mennyiséggel,
    Izom ellen finom érvvel,
    Melyhez többség csak úgy ér fel,
    Ha szakít a „csak így” léttel.

    Az „itt-és-most” kisebbsége
    Bátran hozva újat létre
    Kerülhet majdan többségbe,
    Jelent elavulttá téve.

    A „többség dönt” jogalapon
    Még élnénk fönt fákon, vadon,
    Annyi ésszel mint a majom.
    Ki sírja ezt vissza vajon?

  10. Minőség küzd mennyiséggel,
    Izom ellen igaz érvvel,
    Melyet ésszel csak az ér fel,
    Ki valóban mélyre kémlel.

  11. Gondolati mélység határ
    Alá merítkezni habár
    A lehető legjobb tanár,
    Tanoncot keveset talál.

  12. Szerintem semmi baj azzal ha valaki meztelenűl szeret lenni főlegg strandon.Eszembejut gyerekkorom amikor fiuk, lányok eggyütt fürödtünk a helyi tóba meztelenül. Ettől egyikünk se lett erkölcstelenebb mint akiket szégyenlősre neveltek, igaz nekem azt se monták, hogy így kell fürdeni de azt sem, hogy ez bűn lenne. ezt nem éreztük sem valami különlegesnek, vagy valami olyannak amit tiltanak és mi akkor is, csak egyszerüen így jóbb volt fürdeni és naponi is.ami talán előny volt, hogy sokkal bátrabban tudtunk kezdeményezni és sok olyan problémánk sem volt mint akiket úgy neveltek, hogy ez erkölcstelen vagy bűn.

  13. A fiatalok azért hiányoznak a strandokról, mert az idősebbek nem hagyják őket békén. Kb 20 éves voltam amikor lementem Szegen tanulni a strandra, élveztem a napfényt meg minden, de a nyugodt tanulás nap élvezet valahogy nem akart összejönni, túl sokan akartak ismerkedni, a 20 30 év korkülönbség lepergett az illetőkől…

    Azóta is rossz élmény, inkább nyaralni megyek naturista helyekre, és szigorúan a párommal, itthon inkább a kertben barikádozom el magam , hogy a szomszédokat ne zavarjam :)

  14. Hello

    Léci ha valaki tud egy Nudista Strandot Balatonon vagy kőrnyékén léci irja meg nekem erre az emailcimre
    bodorakos12@citromail.hu

  15. előre is kőszőnőm

Szólj hozzá!

Használhatod a következő XHMTL tag-eket: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Biztonsági kód

biborka.jpg Bocskor Bíborka énekesnő



0
Bármelly suttyó kölök tud
Lapos tsókot le-kenni,
Bármelly reves karó tud
Érzéstelen döfölni;
Könyvekbűl meg nem érted,
Mint kell nyakon lehellni,
Nyelv-tsútssal fülbe mászni,
Czimpák tsókolgatását,
Bimbók birizgatását,
Hajlások songatását,
S ha már a kis fazék forr
Véletlen bé-hatolni
Tsiklándva és tsavarva,
Hogy az el-bízott libuczka
Levegő után sepegjen,
Ismerve Herosára.

Weöres Sándor




0
    • Nagy marha vala,/ ki ezt elkövette vala,/Írókáját mártotta szarba!/ Nincsen rímhez fantázia! (...)

      gőre ábor

    • Első óvszervásárlásom középsulis gólyaként történt egy rangidős személy megbízásából (fikáztatás címén). Egész pirulva mentem be akkor még a sarki szupermarketbe.... (...)

      Szusz

    • Valasz Lilitnek!:) Tudod Lilit, itelkezni a legkonnyebb….d e az elet az mas…..akkor minden eloben megy, nincs visszajatszas… .hanem mindent akkor kell eldontened! szoval... (...)

      Alex




  • 0
    Egologó - Az erdélyi blogring

    Női tekintet Férfi tekintet Meleg tekintet Transindex Art Fotó Film Zene Fogyasztói kultúra Irodalom Napló-esszé Gender Más