Amitől az imám is beájulna: afrodiziákumok

február 19, 2008, zirzabella »

A kaviáros- osztrigás és pezsgős vacsorán talán inkább az áraktól csillan fel a partner szeme. A vágykeltő hatású ételek ott figyelnek a piacon is, a receptet pedig mi hozzuk.

Fűszerpolc

A bazsalikom valószínűleg ott figyel már a kamrádban, főleg ha szereted az olasz kajákat: a levelekben vágykeltő hatású illóolaj rejtőzik. A hinduk szent növényként tisztelték, a beteljesedett szexuális élet garanciájának tartották. Jó hír, az olasz kaják másik létfontosságú alapanyaga, a paradicsom szintén áldásos hatással bír: tele van magnéziummal, amely segít elűzni a szeretkezés előtti, túlzott izgalmat, és segíti, hogy a férfiember egész éjjel kitartó legyen.

Úgyhogy üss össze például egy spagettit, lehetőleg a lájtos, húsmentes verziót – ha túl nehéz, zsíros kaját esztek, kevesebb kedvetek lesz hancúrozni. Ha nem szívleled a vegetariánus étrendet, készítsd hallal: fehérjetartalma miatt az is vágykeltő étel.

spaghetti.jpg

Recept: Pofonegyszerű, spagettit főzni még a konyhakerülő hajlamú pasik is tudnak. Az igazi olasz spagetti “al dente” kell legyen, azaz nem teljesen puha. A kifejezés egyébként onnan ered, hogy a tésztát meg kell rágni, nem omlik szét a szájadban.

Konzerv helyett a szószhoz használj igazi paradicsomot, lehetőleg kissé túlérettet válassz, könnyebben szétfő. A héja percek alatt lejön, ha először leforrázod. Az alap só, bors és persze bazsalikom mellé megbolondíthatod csomborral, oreganóval, babérlevéllel. Maga a szósz is készülhet olívaolajjal, vagy meglocsolhatod vele a kész spagettit is.

gyombertea.jpg A gyömbér és a sáfrány keletről származnak – míg a gyömbérből a gyökeret, a sáfrányból a szárított bibeszálakat használják fel. A gyömbér rengeteg ételhez passzol a közimert karácsonyi süti mellett: kocsonyában, számos krémlevesben és sültön, makarónis ételekben vagy spagettikben, sőt, a húslevesben is megtalálja a helyét.

Recept: Főzhetsz belőle teát is, amihez a szokásos őrölt verzió helyett magára a gyökérre lesz szükséged. Az arány 25 gramm gyökér 6 deci vízhez, szeletekre vágva kb. húsz percig kell főzni. Citrommal és mézzel édesítsd.

A sáfrányt nagyanyáink a húsleves színének feljavításához használták, de akár a gyömbér, más ételekbe is jól jön – például rizottókba, csirkés kajákba.

Recept: A sáfrányos hagymaleveshez nem kell sok hozzávaló, és gyorsan elkészül. Két kanál vajra, egy nagy fej hagymára, egy pohár száraz fehérborra, egy húsleveskockára, némi reszelt sajtra, fűszerekre (só, bors, kakukkfű, petrezselyem és persze egy csipet sáfrány), meg opcionálisan pirított kenyér-kockákra.

safrany.jpg

Egy lábasban olvasz fel a vajat, pakold bele a karikákra vágott hagymát és pirítsd meg kevergetve, nehogy odaégjen. Öntsd bele a bort és nagyobb lángon főzd öt percig. Adj hozzá egy liter vizet, amikor felforr, főzd bele a leveskockát, tedd bele a sáfrányt, a többi fűszert és ízlés szerint sót és borsot. Közepes lángon, fedő nélkül főzd fél óráig, a reszelt sajtot pedig a tányér aljára tedd, majd öntsd rá a forró levest. Vagy fordítva.

A szerecsendió titka ugyancsak az illóolajakban rejlik, fő alkotórészükből, a miriszticinből készül az MDA nevű szintetikus drog. Kis mennyiségben persze nem üt ki, viszont mindenféle kajához megy. De tényleg: a csirke- vagy sertéssülttől a makarónikon, a leveseken át a rakott krumpliig vagy a süteményekig mindennek javít az ízén egy csipetnyi szerecsendió.

Amiből még nagy valószínűséggel akad a kamrádban: a vanília és a fahéj finom illata mellett vágyserkentő hatású – utóbbit szórd a kávédba, ami koffeintartalma miatt szintén jól jön majd élénkítőként. Ritkábban használt, afrodizikumként is kiváló fűszerek a mustármag – a szerzeteseknek tilos volt fogyasztaniuk –, a rozmaring, a zeller is.

chocolate.jpg

Ha csak rágcsálnivalóhoz van kedvetek, osszatok el egy grapefruitot. A narancs kesernyésebb, nagyobbacska tesója illatával és a benne lévő vitaminokkal frissít, erőt ad. Az elszálltabbak szerint az érzelmi tisztaságot, a bizalmat, a határozottságot is növeli. Vagy egyetek meg egy tábla csokoládét: állítólag az aztékok és Casanova is ezt használta vágyfokozóul, bár ők forró csoki formájában kortyolgatták. És emlékszel a Chocolat című filmre, amelyikben Juliette Binoche csábító csokikülönlegességeket árusít?

A padlizsán, mint a szerelem almája

Mibe, hogy anyukád majonézes vinettéje soha nem jutott volna eszedbe. Pedig Törökországban az Imam Bayildi nevű padlizsános recept legendája szerint egy mohamedán pap ájultan vágódott el a földön, amikor ágyasa ezzel az étellel kínálta – talán azért, mert letaglózta az előtte álló éjszaka gondolata. Régen a padlizsánt a szerelem almájaként is emlegették (igaz, ezt a paradicsomra is használták).

Recept: Az ájult imám láttán valószínűleg nem fog hanyatt vágódni a pasid, de ettől még finom. Szükséged lesz egy kiló padlizsánra, szeletelt hagymára (annyit tegyél, amennyi jól esik – egyesek szerint két fej, mások szerint fél kiló jár bele), hat cikk fokhagymára (felaprítva), chilipaprikára ízlés szerint (ugyancsak apróra törve, vagy használhatsz helyette egy csipet chiliport is), fél kiló paradicsomra (felkockázva), egy kiskanál cukorra, fél kiskanál sóra, petrezselyemre és olívaolajra.

padlizsan.JPG

A padlizsánokat hámozd meg, vágd négybe hosszában, takarítsd ki a magjait (vagy ne, ha nagyon zsenge), és áztasd be enyhén sós vízbe, hogy ne barnuljon meg. A hagymát, a fokhagymát, a chilit, a petrezselymet, a paradicsomot, a sót és a cukrot keverd jól össze. A padlizsánokat fektesd egy tűzálló edénybe, és pakold rá a hagymás keveréket. Töltsd rá a fél csésze olívaolajat, fél csésze vízzel. Fedd le, rakd sütőbe, és addig hagyd bent, amíg elfő a víz és megpirulnak a padlizsánok. Hidegen tálald, az sem baj, ha dekkol egy napot a hűtőben.

 

2 megjegyzés

  1. natúr hántolt tökmag.. elég jó hatással bír a prosztatára.

  2. mi az hogy beajul ????

Szólj hozzá!

Használhatod a következő XHMTL tag-eket: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Biztonsági kód

biborka.jpg Bocskor Bíborka énekesnő



0
Bármelly suttyó kölök tud
Lapos tsókot le-kenni,
Bármelly reves karó tud
Érzéstelen döfölni;
Könyvekbűl meg nem érted,
Mint kell nyakon lehellni,
Nyelv-tsútssal fülbe mászni,
Czimpák tsókolgatását,
Bimbók birizgatását,
Hajlások songatását,
S ha már a kis fazék forr
Véletlen bé-hatolni
Tsiklándva és tsavarva,
Hogy az el-bízott libuczka
Levegő után sepegjen,
Ismerve Herosára.

Weöres Sándor




0
    • Nagy marha vala,/ ki ezt elkövette vala,/Írókáját mártotta szarba!/ Nincsen rímhez fantázia! (...)

      gőre ábor

    • Első óvszervásárlásom középsulis gólyaként történt egy rangidős személy megbízásából (fikáztatás címén). Egész pirulva mentem be akkor még a sarki szupermarketbe.... (...)

      Szusz

    • Valasz Lilitnek!:) Tudod Lilit, itelkezni a legkonnyebb….d e az elet az mas…..akkor minden eloben megy, nincs visszajatszas… .hanem mindent akkor kell eldontened! szoval... (...)

      Alex




  • 0
    Egologó - Az erdélyi blogring

    Női tekintet Férfi tekintet Meleg tekintet Transindex Art Fotó Film Zene Fogyasztói kultúra Irodalom Napló-esszé Gender Más