Second-hand óvszer a 19. századból

január 25, 2008, zirzabella »

Kis kondomtörténet

A megmaradt, legöregebb óvszert Svédországban találták meg. Disznóbélből készült, 1640 körül. Az óvszerhez latin nyelvű használati utasítást is mellékeltek, amely azt javasolja, hogy felhasználója mártsa az óvszert meleg tejbe, mielőtt felhúzná. Az utasítás szerint ez a fertőzések elleni védekezésül szolgál – de feltételezik azt is, hogy spermaölő szerepet tulajdonítottak a tejnek.

legoregebb_ovszer1.jpg

A legöregebb, megtalált óvszer

Az ókorban mindenki abból készített óvszert, amihez csak hozzájutott. A rómaiak a kecske hólyagját, az egyiptomiak vászondarabokat, a japánok bőrt és teknőspáncélt, a kínaiak olajba mártott selyempapírt használtak a betegségek elkerülése végett. Egy, az óvszer használatát ábrázoló egyiptomi festményt háromezer évesre becsülnek, ám a kutatók nem tudják biztosan, az óvszert fogamzásgátlás, a betegségek megelőzése vagy pedig rituális célok végett viselték.

A De Morbo Gallico című, 1564-es, a szifiliszről szóló könyv szerzője, Gabriello Fallopio azt állítja, feltalált egy vászonhüvelyt, amely sókból vagy gyógyfüvekből készült oldatba mártva, és a pénisz köré csavarva megvéd a fertőzéstől. A megoldás valószínűleg nagyon nehézkesen alkalmazható, és ugyancsak kényelmetlen volt.

allathartya.jpg

Állatbőrből és hártyákból készült óvszerek

A mai óvszerek ősének feltalálója, Dr. Condom (Quondam vagy Cundum) minden bizonnyal álnéven maradt ismert az utókor számára. A báránybélből készülő zsákocska maradványait 1647-ben fedezték fel Angliában. De Sade márki, Casanova és James Boswell is említést tesznek az óvszerről, amelyeket akkoriban többször is felhasználtak. Ennek bizonyítéka több festményen is megtalálható, amelyeken kimosott és száradni kiakasztott óvszerek láthatók.

Abban az időben a kondom nem örvendett nagy népszerűségnek – kényelmetlen volt, drága, és emiatt csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Rádáasul a templom sem támogatta a használatukat, így csak azoknak ajánlották az óvszert, akik házasságon kívül, vagy rossz hírű bordélyházakban folytattak nemi kapcsolatot. A házasságon belüli fogamzásgátlást a magas elhalálozási arány miatt cseppet sem nézték jó szemmel.

Így készül a birkabél-óvszer (egy 1824-es szöveg alapján): áztasd be a belet néhány órára vízbe, majd fordítsd ki, és több napig áztasd gyenge lúgos oldatban, amelyet 12 óránként cserélj. Vigyázva vakard le róla a belső hártyát, majd tartsd kéngőzbe. Ezután mosd meg vízzel és szappannal, fújd fel, szárítsd meg és vágd le a kívánt hosszúságúra. A végére varrjál szalagot, amellyel rákötheted a péniszre, használat előtt pedig áztasd vízbe, hogy megpuhuljon.

ovszer_1900.jpg

Óvszer 1900-ból, ugyancsak állatbőrből

Ezek után persze megjelentek az első óvszerüzletek – például Amszterdamban és Londonban. A legismertebbek Mrs Phillips és Mrs Perkins voltak. Akik nem engedhették meg maguknak az új óvszert, vásárolhattak second-hand kondomot, amelyet persze megmosva árusítottak.

Az óvszergyártást forradalmasító gumit 1839-ben találták fel – az első gumióvszerek vastagok voltak, akár a biciklibelső, és kívül széles varratok voltak rajtuk, így a használatuk nem lehetett valami kellemes. Az amerikainak hívott óvszer csupán a pénisz végét takarta.

Nemsokára új gyártási módszert kísérleteztek ki, amellyel kiküszöbölték a varratokat: latexet és több vegyszert tartalmazó folyadékba óvszerformájú üvegrudakat mártanak, amelyekre a folyadék ráragad, majd megszárítják, lehúzzák, és kész is az óvszer. Ezt a módszert az 1920-as évek óta alkalmazzák.

reklam_1930.JPG

Óvszerreklám az 1930-as évekből

Az első világháborúban a fertőzések megfékezésére ingyen óvszert osztogattak a katonáknak, ám ez cseppet sem tette névszerűbbé a kondomot. Az 1920-as évek patriarchális társadalmában ugyanis a férfiaknak nem volt ínyükre elfogadni, hogy egyáltalán közük lehet a születésszabályozáshoz. Ennek ellenére az 1960-as években feltalált fogamzásgátló tabletta megjelenéséig a legtöbben mégiscsak óvszert használtak fogamzásgátló eszközül.

Báránybőrből készült óvszert ma is lehet kapni – állítólag jobban átveszi a testmeleget, és kevésbé allergiakeltő hatású, mint a latex. Ám a pórusok miatt kevésbé véd fertőzések ellen, mint a gumi, bár a spermiumokat már nem engedi át.

tagnezi.jpg

Péniszre fújható óvszerek

Ugyanakkor tesztelik a láthatatlan óvszert, amely gyakorlatilag egy zselé, amelyet a vaginába vagy ánuszba kell fecskendezni, ahol megkeményedik, és védelmet nyújt nemkívánt terhesség, nemi betegségek és az AIDS ellen is. De megtörténhet az is, hogy az új generációs óvszert a péniszre kell majd fújni egy spray-jel.

 

Szólj hozzá!

Használhatod a következő XHMTL tag-eket: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Biztonsági kód

biborka.jpg Bocskor Bíborka énekesnő



0
Bármelly suttyó kölök tud
Lapos tsókot le-kenni,
Bármelly reves karó tud
Érzéstelen döfölni;
Könyvekbűl meg nem érted,
Mint kell nyakon lehellni,
Nyelv-tsútssal fülbe mászni,
Czimpák tsókolgatását,
Bimbók birizgatását,
Hajlások songatását,
S ha már a kis fazék forr
Véletlen bé-hatolni
Tsiklándva és tsavarva,
Hogy az el-bízott libuczka
Levegő után sepegjen,
Ismerve Herosára.

Weöres Sándor




0
    • Nagy marha vala,/ ki ezt elkövette vala,/Írókáját mártotta szarba!/ Nincsen rímhez fantázia! (...)

      gőre ábor

    • Első óvszervásárlásom középsulis gólyaként történt egy rangidős személy megbízásából (fikáztatás címén). Egész pirulva mentem be akkor még a sarki szupermarketbe.... (...)

      Szusz

    • Valasz Lilitnek!:) Tudod Lilit, itelkezni a legkonnyebb….d e az elet az mas…..akkor minden eloben megy, nincs visszajatszas… .hanem mindent akkor kell eldontened! szoval... (...)

      Alex




  • 0
    Egologó - Az erdélyi blogring

    Női tekintet Férfi tekintet Meleg tekintet Transindex Art Fotó Film Zene Fogyasztói kultúra Irodalom Napló-esszé Gender Más